Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una de les aules de l'escola Marta Mata de Girona, buida el 21 d'abril del 2020

El 15 de juliol, data límit d'Educació per tenir la informació bàsica pel curs vinent

Ho ha explicar aquest dijous el conseller Bargalló

Una de les aules de l'escola Marta Mata de Girona, buida el 21 d'abril del 2020
El departament d'Educació posa com a data límit el proper 15 de juliol per conèixer les condicions de les escoles per al nou curs. | ACN

El Departament d'Educació  fixa el 15 de juliol com a data límit per saber quants professors nous s'hauran de contractar i amb quina disponibilitat d'espais comptaran per reconvertir-los en aules per al curs vinent. El conseller Josep Bargalló ha avançat que caldran «molts» professors però assegura que és agosarat donar ara una xifra.

Quatre metres quadrats per alumne

El Departament treballa amb la resta d'administracions per trobar espais nous, ja siguin municipals, públics o també privats. La voluntat és que el 100% de l'alumnat torni a les aules en l'horari habitual i prioritzaran, sobretot, l'ensenyament obligatori. En algunes escoles, preveuen que s'hagi d'ampliar l'horari d'entrada perquè sigui esgraonada i fer torns al menjador. Ara per ara, de cara al curs 2020-2021, el Departament  treballa per garantir que cada alumne disposi d'un espai de 4 metres quadrats. «Aquestes són les mesures sanitàries actuals, que previsiblement es modificaran de cara al setembre, però a les quals ens hem de cenyir avui per avui», ha explicat el conseller.

Bargalló  ha dit que, de moment, és «agosarat» donar xifres sobre el nombre de professors que es necessitaran. Perquè abans, precisament, cal veure de quins espais disposen els centres. El conseller no ha entrat a fons sobre si es necessitaran milers de mestres o no —«és el que va dir el president ahir», s'ha limitat a respondre— perquè considera «prematur» anar més enllà.

La cerca d'espais, una feina «coordinada»

D'entrada, ha insistit, al llarg d'aquest mes de juny caldrà analitzar quants metres quadrats útils té «centre per centre» i saber quants els n'hi falten per poder acollir els alumnes respectant distàncies. «Al nostre país, la mitjana de les aules és de 45 ó 50 metres quadrats; això vol dir que hi caben uns quinze alumnes, però també tenim espais com els gimnasos en què n'hi poden haver més, o aules d'acollida que són més petites i on n'hi haurà menys», ha exemplificat Bargalló.

El conseller ha avançat que, a l'hora de buscar més espais, la feina es farà de manera «coordinada» entre el Departament —aquí, ha esmentat Inspecció— i els ajuntaments. A més, si cal, es mirarà si hi ha privats que poden cedir-ne. «Per tant, això és una decisió conjunta i no serà centre per centre; perquè és evident que s'ha de fer mà a mà i de manera equitativa», ha explicat Bargalló, per evitar que hi hagi escoles que passin per davant d'altres.