Educació formarà els docents per poder començar a instaurar les automostres als centres educatius

Els professors faran un «guiatge» als alumnes a partir d'ESO per recollir-se l'automostra a través de frotis nasal

Un grup de nens entrant a l'escola amb mascaretes
Educació formarà els docents per poder començar a instaurar les automostres als centres educatius | Europa Press

El Departament d'Educació començarà la propera setmana la formació dels docents perquè facin un «guiatge» als alumnes a partir d'ESO per recollir-se l'automostra a través de frotis nasal en cas de positiu al grup. La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha confirmat aquest canvi en el protocol amb l'objectiu d'«alliberar» recursos de l'atenció primària, ja que fins ara eren aquests professionals els encarregats de fer les proves. 

Ara seran els propis alumnes els que es faran la mostra, sota la mirada dels docents. D'altra banda, ha confirmat que es «ralentitza o congela» la realització de cribratges massius als centres. A més, els contactes que superin la quarantena podran tornar al centre, tot i no tenir el resultat de la PCR.

Cuenca ha afirmat que en l'actual fase de mitigació cal «preservar recursos de l'àmbit sanitari» i s'ha referit especialment tal personal de l'atenció primària. Ha justificat així el fet que a partir d'ara, i a partir de secundària, ja no es desplaci personal sanitari a fer les proves quan es detecta un positiu en un grup bombolla. Com ja va anunciar Salut el passat divendres, en aquesta etapa s'instaurarà un sistema d'automostra per frotis nasal.

Per poder-ho aplicar, els docents i els referents covid rebran formació la propera setmana a través de vídeos tutorials, que s'estan acabant de preparar aquesta setmana. Un cop s'hagi completat aquesta formació i estigui clar el protocol per part del Departament de Salut per enviar els kits als centres, es començarà a aplicar aquesta nova metodologia, tot i que no s'ha concretat el calendari.

Així, els alumnes hauran de rentar-se bé les mans, prendre la mostra a través de l'escovilló, col·locar aquest al tub, segellar-lo dins d'una bossa, etiquetar la bossa i posar-la en un contenidor que «aquell dia o l'endemà», passarà a recollir Salut. Tot això ho faran sota la mirada i la guia d'un docent. Els kits els enviarà Salut al centre escolar.

Cuenca ha assegurat que aquest sistema no es posarà en marxa fins que no se n'hagi informat correctament —hi ha previstes reunions amb els sindicats i ja se n'han fet amb els directors— i els docents hagin rebut la formació necessària. La secretària ha garantit també que «no hi ha risc biològic» per al docent, ja que la mostra se la recull el propi alumne.

Amb el canvi, ha volgut insistir, es pretén garantir que es poden mantenir els cribratges dins dels grups bombolla que es fan quan es detecta un positiu i, a més, «alliberar» recursos humans de la primària en un àmbit, l'escolar, on ha assegurat que el virus «té baixa incidència». «És un acte de responsabilitat en relació amb els recursos limitats humans que ara mateix hi ha en l'àmbit de la primària», ha manifestat.

Cuenca ha insistit que l'organització serà la mateixa que fins ara als centres escolars, i que l'únic canvi és que la mostra se l'agafarà l'alumne. D'altra banda, ha apuntat que si alguna família no ho autoritza, no s'obligarà ningú a fer l'automostra i se li podria indicar una alternativa. En tots els casos, la quarantena de 10 dies és obligatòria.

Reincorporació sense el resultat de la prova

Cuenca ha explicat també que en l'actual situació es pot donar la circumstància que grups d'alumnes confinats hagin finalitzat els 10 dies de quarantena i no tinguin el resultat de la PCR. En aquest cas, ha afirmat que els alumnes es poden reincorporar presencialment al centre perquè les evidències «diuen que més enllà del cas índex no es detecten positius en el mateix grup bombolla» i per això és «oportú» tornar al centre superada la quarantena. Cuenca ha reconegut que s'estan «clarificant disfuncions» al respecte.

Pel que fa als contagis, ha explicat que el 32,9% es donen a infantil i primària, el 35,8% en instituts (de secundària o també de batxillerat) i el 30% restant en altra tipologia de centres com d'educació especial o d'adults.

Educació aposta per la ventilació natural

D'altra banda, i com ja va fer el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha indicat que durant aquesta setmana s'enviarà un document als centres on es concretaran més les mesures a adoptar en relació amb la ventilació. En línies generals, es demana tenir portes i finestres obertes entre 10 i 15 minuts entre hores lectives i un mínim durant les classes. Els serveis territorials adaptaran aquestes indicacions generals per territoris per tal de buscar també el «confort» tèrmic en els territoris més freds.

Cuenca ha defensat que amb la ventilació natural «hi hauria d'haver suficient», ja que totes les aules tenen finestra. Des d'Educació s'indicarà el mínim a garantir però ha afirmat que «si es pot fer més, més». Per últim, Educació ha anunciat l'ajornament durant un any de les eleccions al Consell Escolar, previstes per aquest any.


Comentaris

envia el comentari