Diversos alumnes entrant a l'escola Sant Pau de Figueres aquest 11 de gener del 2021

Canvi d’última hora a totes les escoles catalanes: s’aixeca una restricció

El Departament d'Educació permet que les famílies puguin accedir als centres per celebrar les festes de final de curs

Decisió de darrera hora del Departament d'Educació de cara al final de curs. Així, segons ha explicat a TV3 el conseller Josep González-Cambray, les famílies podran entrar als centres escolars per celebrar el final de curs amb els alumnes. El Departament ha enviat aquest divendres a les escoles unes recomanacions, en què se'ls informa que podran obrir les portes a les famílies, seguint uns protocols de seguretat.

La decisió arriba després que Educació recordés a pocs dies als centres que la presència de les famílies a les festes de finals de curs no estava permesa. Això va provocar que les Associacions de Famílies Federades d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) demanessin al Departament una rectificació sobre la qüestió. Finalment, després de rebre un informe de Salut, les famílies podran accedir a les escoles i instituts.

Una de les principals recomanacions que inclou en document que han rebut els centres és que els actes es facin a l'exterior. En cas contrari, es recomana que l'espai interior estigui ventilat.

Màxim 500 persones en exteriors i 250 en interiors

Com a norma general, la mascareta serà obligatòria a partir de sis anys i serà obligatòria una higiene de mans abans d'accedir al lloc. A més, si es fan entregues de diplomes, certificats o altres documents haurà de ser de forma esglaonada i respectant les distàncies. Les fotografies de grup hauran de ser en espais exteriors i respectant el grup estable, que es podrà treure la mascareta en el moment de la fotografia.

Els actes de final de curs que es facin en exteriors tindran un aforament màxim de 500 persones, amb l'alumnat inclòs. Pel que fa als interiors, es recomana que només hi participin els alumnes, limitant l'aforament a 250 persones si hi ha les famílies. En aquest sentit, si l'acte es fa en un pati de butaques caldrà deixar un seient lliure entre les persones que formen part de diversos grups estables de convivència.

D'altra banda, no es permetran els àpats, però si fer un refrigeri si la festa és a l'exterior. A més, s'haurà de fer ús d'elements individuals. I, segons el document, caldrà mantenir la distància mínima d'1,5 metres «en tot moment», desconsellant incloure balls en les festes.

Favorable a retirar l'ús de la mascareta si la situació ho permet

D'altra banda, el conseller d'Educació s'ha mostrat optimista sobre la retirada de l'ús de la mascareta a les aules, tot i que ha puntualitzat que dependrà de l'evolució de la pandèmia. En aquest sentit, ha assegurat que, en el vessant pedagògic, li agradaria que els alumnes puguin anar sense mascareta «tan aviat com es pugui».

González-Cambray ha apuntat, però, que la decisió es prendrà quan s'hagi de prendre. Així mateix, ha afirmat que a mesura que avanci el curs i la situació epidemiològica es veurà si es poden relaxar els grups bombolla.