Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Estudiants de Batxillerat durant les proves d'accés a la Universitat (PAU) a València el 7 de juliol del 2020

Educació fa marxa enrere i diu que els professors no faran de sanitaris

Sindicats i directors de centre s'havien queixat que el professorat s'encarregués d'aquesta tasca

Estudiants de Batxillerat durant les proves d'accés a la Universitat (PAU) a València el 7 de juliol del 2020
Educació diu ara que hi haurà personal sanitari a l'aula per supervisar les automostres dels alumnes d'ESO| CatalunyaDiari

El Departament d'Educació ha confirmat finalment que hi haurà personal sanitari a l'aula per supervisar les  automostres d'alumnes d'ESO quan hi hagi un positiu a la classe. Sindicats i directors de centre s'havien queixat que el professorat s'encarregués inicialment d'aquesta tasca. Finalment s'ha decidit posar personal especialitzat de forma permanent atenent les queixes dels professors. Fins ara es desplaçava als centres una unitat mòbil amb diversos professionals, i ara només hi anirà un sanitari.

La mesura no havia agradat als sindicats, que creien que molts professionals podrien posar-se en un compromís

Aquesta informació arriba després de diverses crítiques dels sindicats d'ensenyament i de directors de centres, que rebutjaven el sistema d'automostres i reclamaven la contractació de més personal sanitari. En aquest sentit, USTEC·STS va demanar directament als centres que es neguessin a permetre i supervisar les autoproves dels alumnes, ja que consideraven que cap dels agents implicats disposa de la formació sanitària necessària.

Concretament, USTEC alertava que molts professionals es podrien posar en problemes si alguna cosa sortís malament: «podrien incórrer en greus responsabilitats civils (i probablement penals)» assegurava Xavier Díez, el portavevu d'USTEC. En aquest sentit, des dels sindicats s'afirmava que és «responsabilitat del Departament» contractar el personal amb formació sanitària per dur a terme aquestes proves, o almenys supervisar-les. Per això, USTEC apuntava al fet que, si no hi ha prou infermeres, es podria recórrer a auxiliars o graduats d'FP en l'àmbit sanitari. De fet, el sindicat ha volgut recordar que fa anys que es reclama al departament que cada centre pugui comptar amb personal d'infermeria en plantilla.

Díez, expressava per la seva banda «sorpresa, perplexitat i indignació», fent així referència a una situació que titllava de «descontrolades» i criticant que, una vegada més, els centres educatius són els últims «en assabentar-se» de la mesura que es pretén implantar.

Així doncs, després de diverses queixes de sindicats i professionals del sector, el mateix departament d'educació ha decidit assignar personal sanitari a les aules per tal de supervisar les mostres dels alumnes de secundària que s'hagin de fer la prova en cas d'haver estat en contacte amb un positiu.