Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Madrid també ho està aconseguint: La dada positiva que ofereix esperança

Fa tot just un mes tenia la pitjor incidència d'Espanya i ara està entre les més baixes del país

La situació de Madrid era alarmant, les dades estaven completament disparades i els contagis no deixaven de créixer, cada vegada a un ritme més accelerat. No obstant això, ara, aproximadament un mes després, les dades de Madrid han millorat bastant i ha passat de ser la comunitat amb la pitjor incidència de covid-19 del país a aconseguir ser una de les més baixes.

Les restriccions fan el seu efecte

A finals de setembre Madrid detectava uns 20.000 contagis nous cada setmana, en aquell moment les dades indicaven que la incidència acumulada que hi havia a la comunitat era de 784 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies, una xifra molt elevada tenint en compte que Espanya marca la situació de risc extrem en superar una xifra de 250 casos per 100.000 habitants.

Després de créixer cada vegada més la preocupació per aquests números, Madrid, així com el Govern d'Espanya, van començar a imposar mesures molt més restrictives a la comunitat per tractar de reduir els casos de covid-19 a la capital espanyola. Límits d'aforament, horaris reduïts en hostaleria i comerços i, sobretot, confinaments per zones. Sense dubte, unes mesures dràstiques que, finalment, van aconseguir l'efecte desitjat, baixar les dades d'incidència de la covid-19.

Actualment, segons l'informe del dimecres del Ministeri de Sanitat, les dades de Madrid són molt menys alarmants, de fet, ara gran part d'Espanya registra xifres pitjors que les de la comunitat presidida per Díaz Ayuso.

La majoria o gran part del país té una incidència acumulada a catorze dies per cada 100.000 habitants de més de 400 casos, i en algunes comunitats els números es disparen arribant a superar els 1.000, com pot ser el cas de les províncies d'Osca i Granada. Altres se situen fregant els 1.000, com Terol, Burgos, Saragossa o Jaén.

369,59 casos per cada 100.000 habitants, a catorze dies, és la incidència en la qual es troba ara mateix Madrid, unes xifres encara elevades però que no tenen res a veure amb el que s'estava registrant fa tot just un mes a la comunitat. De fet, aquesta incidència s'ha retallat pràcticament a la meitat i és de les més baixes d'Espanya, només comparable a les dades de Galícia, Balears, València o Cantàbria, amb xifres similars o per sota d'una incidència de 300 a 14 dies.

A més, cal tenir en compte, segons dades proporcionades per '20 minutos', que si el que busquem és la xifra a una setmana vista, i no a catorze dies, el resultat és encara més positiu. En aquest cas la incidència és de tan sols 156,95 casos per cada 100.000 habitants. Unes dades que sí que estarien per sota del llindar de risc extrem marcat fa unes setmanes per Sanitat.

Simón i Aguado valoren positivament la situació de Madrid

Fernando Simón parlava aquests dies de l'actual situació de Madrid assegurant que «ja hi ha menys transmissió», gràcies al fet que «s'ha pogut controlar amb les mesures que es van implementar». Afirmava també que es tracta d'un gran exemple per a tot Espanya i que si, amb la situació que vivia la comunitat «s'ha aconseguit controlar la transmissió, es podria aplicar en altres comunitats autònomes com s'està fent ara».

També Ignacio Aguado, vicepresident de la comunitat, va afirmar ahir sobre la situació de Madrid que «és el camí correcte. S'estan fent les coses bé». Tot això havent assegurat poc abans que ell no hagués pres les mateixes decisions que fins ara havia pres Ayuso i després de defensar que, per a ell, un tancament de Madrid fins a finals de novembre, seria una opció a valorar.