El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, reunits a La Moncloa

ERC segueix el camí del PDeCAT i negociarà els pressupostos generals de l'Estat

Republicans i demòcrates no presenten esmenes a a la totalitat i mostren voluntat de pacte amb Sánchez

ERC ha agafat el mateix camí que el PDeCAT va prendre el passat dimarts i no presentarà esmena a la totalitat al projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE), facilitant així la seva tramitació al Congrés dels Diputats. Els republicans han avançat aquest divendres la seva posició advertint que bloquejar els comptes en plena pandèmia de Covid-19 «seria una greu irresponsabilitat». «Són una necessitat urgent», han assegurat, però alhora han advertit que el projecte «ha de millorar» perquè són «molt lluny de poder donar-hi suport».

En aquest sentit, Esquerra ha assegura que «avui simplement el que fem és no bloquejar la seva tramitació, i ha de ser el govern espanyol qui busqui els seus suports per acabar-los aprovant», han argumentat. Els republicans han subratllat el «moment social i econòmic molt delicat» que es viu a l'Estat espanyol i a Catalunya per les conseqüències del coronavirus sobre el sistema sanitari i també l'economia.

Per això rebutgen el «no a tot» i aposten per treballar els pressupostos «perquè siguin justos amb Catalunya i amb les necessitats de la ciutadania en la situació actual».

El PDeCAT no donarà suport a l'esmena a la totalitat presentada per JxCat

Amb aquesta decisió de no bloquejar la tramitació dels pressupostos amb una esmena a la totalitat, ERC se suma al PDeCAT, que el passat dimarts ja havia anunciat que faria aquest pas. Així mateix, els demòcrates van confirmar en la jornada d'ahir que no donarien suport a l'esmena a la totalitat presentada per JxCat, així com tampoc a les que impulsen el Part Popular i VOX. En aquest sentit, el diputat del Partit Demòcrata, Ferran Bel, va fer referència a la decisió dels de Puigdemont, assegurant que «sincerament no entenc que aporta als catalans intentar boicotejar d'entrada la negociació dels pressupostos».

Feran Bel també va obrir a porta a donar suport «directe o indirecte»  als PGE de 2021 si el PDeCAT arriba a un acord amb el govern de Pedro Sánchez, tot i que ha assenyalat que els comptes tenen «marge de millora». Em aquest sentit, el diputat demòcrata ha advertit que això no es pot interpretar encara com un 'sí' o una abstenció als comptes per part dels seus quatre diputats.