Una setmana després de l'inici de la campanya de vacunació al Regne Unit i en plena arrencada de la vacunació massiva als Estats Units, la desconfiança cap a les vacunes segueix estant present entre la població. L'optimisme d'experts i governants contrasta amb la por als efectes secundaris d'una vacuna desenvolupada en temps rècord.
El testimoni de Kristen Choi, professora assistent d'infermeria de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), està fent la volta al món. Es va posar la vacuna durant els assajos de Pfizer a l'agost, i ara descriu la seva experiència i els efectes secundaris.
'A Nursing Researcher’s Experience in a COVID-19 Vaccine Trial' published in @JAMAInternalMed is a short story of my experience in a #Covid19 vaccine study this summer. https://t.co/rLqTHb5rNO
— Kristen Choi, PhD, RN (@kristenrchoi) December 7, 2020
La investigadora va decidir participar en els assajos de la vacuna Pfizer a l'agost, convençuda de la importància de trobar com més aviat un remei contra el coronavirus. Després de deixar el laboratori per a posar-se en la pell dels voluntaris, Kristen Choi va publicar la seva experiència a la revista científica JAMA Internal Medicine.
El seu testimoni adquireix més rellevància ara, amb l'autorització de la vacuna Pfizer al Regne Unit i els Estats Units, i pròximament a la Unió Europea. Choi destaca l'aparició de 5 símptomes amb una gran intensitat encara que durant un període de temps limitat, i creu que els metges hauran de preparar-se per explicar-ho bé a les persones.
Choi està segura que els efectes secundaris són una cosa normal i que la vacuna és segura, però creu que caldrà explicar-ho bé: «Els efectes adversos de la vacuna, fins i tot si en el 'però' dels casos ocorren tots alhora, són transitoris i un signe normal de reactogenicitat que indica una resposta immunitària eficaç».
La reactogenicitat són les reaccions adverses per la utilització d'un medicament, quan no són desitjades i ocorren després de l'administració de la mateixa en dosis normals. En el cas de les vacunes, la reactogenicitat és un indicador que la dosi funciona, ja que demostra una reacció en el sistema immunitari que causa símptomes en el cos.
Efectes secundaris de Pfizer
Els efectes secundaris varien en funció del tipus de vacunes. En el cas de la vacuna contra el coronavirus, els assajos de les dues més avançades, Pfizer i Moderna, indiquen que la major part de la població no tindria símptomes greus. En tot cas, descriuen cinc efectes adversos que duren com a màxim entre 24 i 48 hores.
- Dolor i inflor al braç
- Fatiga
- Febre
- Mal de cap
- Malestar general i dolor muscular
Choi adverteix que «els metges han d'estar preparats per discutir amb els pacients per què han de confiar en la vacuna i que els seus efectes adversos podrien semblar-se molt a la Covid-19. Hauran d'explicar que la fatiga, el mal de cap, els calfreds, el dolor muscular i la febre són respostes immunitàries normals i un senyal que la vacuna està funcionant, tot i les similituds amb els símptomes de la malaltia».
La infermera explica que va sentir un lleu dolor al braç després de la primera injecció, i que un mes després, després de la segona punxada, el dolor era més gran. Durant les següents 24 hores, va sentir una sèrie de símptomes que incloïen febre, marejos, nàusees i mal de cap. Al lloc on li van posar la injecció va aparèixer un bony.
Els 5 símptomes que va sentir van desaparèixer després d'un dia. Choi no sap amb certesa si va rebre la vacuna o un placebo, encara que els símptomes suggereixen que va rebre dosi de Pfizer. El que crida l'atenció en el seu cas és que va sentir tots els símptomes de cop, alguns d'ells no descrits en els efectes adversos habituals.
Creix la desconfiança a Espanya
La investigadora afirma que és inusual que una persona experimenti tot aquests símptomes alhora, ja que els símptomes ja havien estat observats en fases anteriors. En un assaig de fase 1 entre adults de 18 a 55 anys, el 75% va notificar fatiga, el 67% mals de cap, el 33% calfreds, el 25% dolor muscular, el 17% febre i un altre 17% dolor en les articulacions.
«Vaig escriure aquest article per ajudar els proveïdors d'atenció mèdica a conversar amb els pacients sobre les noves vacunes Covid-19», explica. Segons Choi, «en explicar que els efectes secundaris són una resposta normal i esperada, podem generar confiança amb els nostres pacients tot i les similituds amb la Covid-19».
Choi és infermera en psiquiatria infantil i adolescent, i està preocupada perquè els efectes secundaris, encara que limitats i a curt termini, poden esdevenir un obstacle perquè la majoria de la població rebi la injecció. Segons una investigació de Pew Research Center, només el 51% dels nord-americans estan disposats a vacunar-se.
Linda Sarna, degana de l'Escola d'Infermeria d'UCLA, creu que «és important que les persones se sentin segures a l'hora de rebre aquesta vacuna», i valora el testimoni de Choi: «Estic orgullosa del coratge que ha demostrat en formar part de l'assaig i compartir les seves experiències pel bé de la salut pública».
A Espanya, les enquestes del CIS indiquen que el percentatge dels espanyols disposats a posar-se la vacuna ha baixat 12 punts des de l'octubre fins al desembre, i ha augmentat el nombre de persones que no es posarien la vacuna de primeres. Segons les enquestes, la majoria prefereix esperar a veure com funcionen les primeres dosis abans de posar-se.