Usària en una estació de metro de Barcelona

Vaga al Metro de Barcelona per una decisió que no agrada gens als treballadors

Els sindicats denuncien que TMB ha pres «unilateralment» una decisió que afecta la plantilla

Els treballadors del metro de Barcelona han decidit aquest dilluns convocar vaga per l'11 de gener. És el resultat d'un conflicte que fa setmanes que dura i sembla no resoldre's a gust de tothom. La plantilla ha pres tal decisió per protestar, en concret, contra un canvi en la contractació que ha tirat endavant la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), segons han avançat fonts de la CGT al 'Tot Barcelona', pel qual se'ls complica aconseguir contractes indefinits.

Per què faran vaga els treballadors del metro?

La CGT denunciava aquest diumenge que la direcció de TMB ha decidit aplicar «unilateralment» un nou sistema de contractació per accedir a una «plaça fixa». En aquest sentit, el sindicat sosté que s'ha augmentat «dramàticament» el temps necessari per passar d'un contracte temporal a un d'indefinit. Un fet que perjudica uns 500 treballadors del metro i «trenca» el conveni signat el 2017, que incorpora la contractació com un dels punts principals.

A través d'un comunicat, el sindicat informava que aquest dilluns tindria lloc una assemblea general de treballadors per decidir si cal prendre accions davant de la decisió de la direcció de TMB i concretar-les, en cas afirmatiu. El document del sindicat ja avisava que deixava la porta oberta a «possibles vagues» durant les pròximes setmanes. «Està en mans de la direcció i dels responsables polítics evitar un dany més gran als usuaris en aquests moments tan delicats per a la salut pública», alertaven.

Efectivament aquest dilluns els treballadors del metro de Barcelona s'han reunit en assemblea i ha aprovat una vaga per majoria, prevista pel pròxim 11 de gener, durant dues hores a casa torn. En una tensa reunió, s'ha decidit també convocar una manifestació pel pròxim 28 de desembre.

Els Mossos d'Esquadra s'han personat al lloc de l'assemblea, però més que per la tensió que s'hi vivia, per demanar als assistents que respectessin una distància de seguretat més adequada, petició a la qual els treballadors de TMB han accedit sense problema.

TMB, per la seva banda, explicava al mitjà citat que el seu objectiu és garantir la seguretat de la plantilla, tot adaptant-se a la llei. Segons sembla i davant les queixes i molèsties dels treballadors per la nova mesura, TMB estaria estudiants el cas de diversos empleats, amb el desig d'arribar a una entesa amb els sindicats, entesa que, de moment, no arriba. De fet, segons han explicat també al 'Tot Barcelona' fonts sindicals, no tenen intenció de reunir-se amb la direcció si no és mitjançant mediació, amb el departament de Treball de la Generalitat pel mig, procés habitual quan ja hi ha convocada una vaga.

La polèmica nova mesura legislativa se suma al malestar que genera la gestió del problema de l'amiant per part de TMB entre la plantilla del metro de Barcelona des de fa temps, que ha reclamat en diverses ocasions que es retiri l'amiant per complet i que es reconeguin els malalts i morts que ha causat.