YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

«Si ho fem per Nadal, perdrem els nostres éssers estimats i col·lapsarem UCIs»

El catedràtic Jose Luis Jiménez alerta que les reunions nadalenques provocaran molts contagis

Fotografia d'un sopar de nadal
Científics alerten d'una possible tercera onada després de Nadal | Cedida


S'acosta Nadal i cada vegada són més les veus d'experts a Espanya que alerten de les greus conseqüències que significarà les reunions familiars i celebracions d'un màxim de 10 persones previstes i permeses per aquestes dates.

 

L'últim a fer-ho ha estat José Luis Jiménez, professor de Química i Ciències Ambientals de la Universitat de Colorado, als Estats Units, que ha alertat en una entrevista a La Sexta que si s'ajunten fins a 10 persones durant els sopars de Nadal, ens trobarem al gener «amb una onada tremenda, un munt de morts i els hospitals col·lapsats».
 

Sopars de Nadal: la situació ideal per al contagi

Aquest professor s'ha pronunciat de manera molt explícita i sense embuts pel que fa als sopars i reunions de Nadal:«És la situació ideal per al contagi: un lloc petit, tancat amb molta gent durant molt de temps i traient-nos la mascareta i parlant fort. El virus no ens pot demanar més», ha advertit per videoconferència al programa 'LaSexta Noche'.

 

Jiménez ha proposat per aquest any tan diferent, reunir-nos només amb les persones convivents i a la resta veure'ls per videoconferència o telèfon, a més de traslladar les celebracions més grans per a juny, i celebrar el Nadal llavors. «S'ha de dir que aquest any celebrarem el Nadal al juny, farem un tiberi al juny, i aquest Nadal ens reunirem els convivents», afegia.

 

A més, també ha volgut especificar amb qui passarà la nit de Nadal: «Amb la meva dona, el meu fill i la meva sogra, que vivim a la mateixa casa. A la meva família d'Espanya no la veuré. En comptes de pensar en què deixarem sol a l'avi, cal pensar en no carregar-nos l'avi», ha recalcat, demanant responsabilitat amb la gent gran, els més afectats de la pandèmia.

 

Els Estats Units pateixen un augment de contagis després del dia d'Acció de Gràcies

Aquest expert també ha volgut comentar l'augment de contagis produït després de la celebració als EUA del Dia d'Acció de Gràcies, assenyalant que es veia venir, i és el normal tenint en compte que el virus es transmet en aquesta mena de situacions, amb diverses persones en un recinte tancat i sense mascareta.«No el podem posar més fàcil»,ha insistit.

 

Preguntat per l'arribada de les vacunes, Jiménez és optimista, tot i que amb cautela: «Sí que es veu la llum a la fi del túnel, però fins que estigui vacunada prou gent, estem parlant d'uns mesos. Fins llavors, hauríem de tenir especialment cura», ha avisat.

 

La campanya de vacunació per a la Covid-19 als Estats Units ha començat aquest dilluns a tot el país, que acumula ja 15 milions de contagis i 300.000 morts. Respecte quan es posarà la vacuna el catedràtic, la seva resposta ha estat «quan em deixin»:«Vacunarem primer la gent gran, després els sanitaris... Hi ha una calculadora que et diu quan pots fer-ho, i crec que ens tocarà a l'abril o al maig».

 

Alguns països europeus apliquen dures restriccions per Nadal

Després dels repunts de contagis detectats en molts països del nostre entorn en les últimes setmanes, i davant el risc que Nadal provoqui més contagis i es produeixi una tercera onada nadalenca, molts països europeus ja han imposat confinaments durs per a aquest Nadal.

Alemanya ha anunciat recentment un confinament estricte que s'aplicarà des del 16 de desembre fins al 10 de gener, i que inclou el tancament de comerços no essencials, col·legis i la limitació en les reunions de Nadal a només 5 persones. Mentrestant, a Àustria i Bèlgica els restaurants i locals d'oci segueixen tancats, i Bèlgica només permetrà un convidat per llar durant les celebracions nadalenques.


Comentaris

envia el comentari