Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro

Canvis a les pensions a Espanya: Com afecta els ja jubilats i als futurs pensionistes

Govern, patronal i sindicats van arribar aquest dilluns a un acord sobre aquesta qüestió

Durant mesos, la reforma del sistema de pensions ha generat molt enrenou a casa nostra. Han sigut moltes setmanes d'ajustos i de negociacions, però finalment aquest dilluns, el Govern arribava a un acord amb sindicats i patronal. Els agents socials validaven, doncs, el pacte en el qual s'estableixen les condicions per a les jubilacions en els pròxims anys.

Les 5 principals novetats del nou pacte sobre les pensions a Espanya

Són diverses les mesures que afecten milions d'espanyols. Algunes d'elles, fins i tot, tenen efectes directes sobre les persones que ja estan jubilades. Un exemple seria la revalorització de les pensions per l'IPC.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

De fet, 'La Vanguardia' fa aquest dimarts un repàs a aquestes principals novetats que presenta el nou pacte i que repassem en cinc grans blocs:

Revaloració de les pensions amb l'IPC anual

El nou sistema de pensions recupera la seva actualització anual sobre la base de l'IPC. D'aquesta manera, es vol garantir que, anualment, els pensionistes no perdin poder adquisitiu. Així doncs, cada 1 de gener, les pensions augmentaran prenent com a referència la inflació mitjana anual de novembre de l'any anterior.

Les pensions pujaran, així, de la mà de l'IPC. Però, què passarà si l'IPC baixa? Baixaran les pensions? La resposta és negativa: en cas de rebaixa, no es retallaran les prestacions als jubilats.

Jubilacions anticipades: més obstacles

Observem en primer lloc les jubilacions anticipades voluntàries. Primer canvi: els coeficients reductors que s'apliquen seran mensuals, ja que fins ara eren trimestrals. La jubilació podrà anticipar-se un màxim de dos anys respecte a l'edat legal, però les penalitzacions seran severes en aquest cas.

Els coeficients reductors per jubilació anticipada voluntària oscil·laran, per a aquells que tinguin menys de 38,5 anys cotitzats, entre el 21% (per 24 mesos de bestreta) i el 3,26% (un mes).

Qui hagi cotitzat més de 44,5 anys, jubilar-se dos anys abans li farà perdre el 13%. Mentre que, fer-ho un mes abans, serà el 2,81%. En el cas de les jubilacions anticipades involuntàries fins dos anys abans de l'edat legal, s'aplicarà la penalització de les voluntàries si és més favorable.

Una altra novetat substancial en aquest camp afecta les persones amb les bases màximes de cotització. Fins ara la jubilació anticipada, 24 mesos abans, suposava una rebaixa de fins al 4%. Però, amb el nou pacte, aquest descompte puja fins al 21%.

Amb la reforma, als treballadors amb màximes bases se'ls aplica, proporcionalment, la penalització que reben altres franges de cotització. Però hi ha condicions: la penalització del 21% s'aplicarà progressivament des de gener de 2024 i durant deu anys.

A més, està condicionada a una millora de la pensió màxima, que es negociarà en el segon bloc d'aquesta reforma, a partir d'aquesta pròxima tardor.

Finalment, queden fora de les anteriors modificacions els que perdin la feina abans de l'1 de gener de 2022. Aquesta condició també afecta els afectats per EROs, convenis col·lectius o decisions preses abans de l'entrada en vigor de la reforma.

Fre a la jubilació forçosa

La jubilació forçosa queda prohibida per a treballadors menors de 68 anys. En sectors en què la presència de la dona sigui inferior al 20%, podran operar, però serà obligatori substituir el jubilat per una treballadora.

Els avantatges de retirar-se després l'edat legal

Aquells que retardin el seu retir no hauran de cotitzar per contingències comunes, excepte per incapacitat temporal, després de superar l'edat legal de jubilació.

Per cada any treballat de més, el treballador pot triar o combinar entre dues mesures. O bé un 4% més de pensió, o bé un pagament d'entre 4.700 i 12.000 euros, segons els anys cotitzats.

Però, quan els treballadors més grans de 62 anys estiguin de baixa per malaltia, les empreses veuran reduïdes les seves quotes en un 75%.

Autònoms: nova cotització per ingressos reals

En 2023 entrarà en vigor la cotització per ingressos reals, amb un període de transició màxim fins a 2032. Hi haurà fins a tretze franges i l'autònom podrà modificar a quin s'acull fins a sis vegades a l'any.