Aquest any es presenta una novetat, i és la doble vacunació: és a dir, la de la COVID-19 i la de la grip. Aquest fet que ha suscitat molts dubtes entre la població preocupada pels possibles efectes adversos.
Des de febre, dolor intens, tos... fins a mal de cap. Quins efectes són més comuns i quins no? Els experts han respost de manera contundent als milers de preguntes que suscita aquesta doble vacunació.
Què és la doble vacuna i quins efectes implica a les persones?
Abans d'entrar en matèria, seria convenient refrescar la memòria i conèixer la diferència entre un virus i un altre. Mentre que la grip és causada per un virus de la influenza, la COVID-19 troba el seu origen en un betacoronavirus. Això sí, la simptomatologia i la manera de contagi són molt semblants en tots dos.
La major part de persones contrauen la grip a través de la inhalació de gotetes a l'aire, que normalment es dona quan tossim o esternudem. Tanmateix, també és possible que ens contagiem si toquem alguna cosa que contingui el virus i després ens posem les mans a la boca, al nas o als ulls.
Pel que fa a la COVID-19, tampoc no estem gaire allunyats quant a la seva manera de contagi. De la mateixa manera que passa amb la grip, una persona es pot infectar de COVID-19 inhalant gotetes i partícules respiratòries. A més, amb tots dos es pot veure compromès el nostre sistema respiratori.
Evidentment, les similituds entre la forma de contagi i les parts afectades poden donar lloc a confusió. No obstant això, aquesta confusió pot créixer encara més si tenim en compte els símptomes, que també solen ser semblants.
Per això, el Ministeri de Sanitat ha decidit llançar una nova campanya de vacunació aquest any. Es tracta de vacunar la població de manera doble: és a dir, administrar la vacuna de la COVID-19 i de la grip alhora.
Els experts envien un missatge tranquil·litzador
Com que es tracta d'una cosa nova, moltes persones han mostrat la seva preocupació i els seus dubtes. Tot i això, els experts aclareixen què és el que passa i quins efectes pot produir aquesta doble vacunació.
Inma Cuesta, membre de la Comissió Nacional que assessora el Ministeri de Sanitat, assenyalava el següent per a l'Heraldo de Aragón: «Posar dues vacunes en el mateix acte vacunal no significa que la persona que les rep tingui més possibilitats de tenir posteriorment una reacció adversa».
D'aquesta manera, el que transmet Cuesta és que el fet de vacunar-nos de totes dues coses alhora no ha de suposar, necessàriament, una reacció negativa. Tot al contrari, segons apunta l'experta, les reaccions que s'estan generant es consideren normals.
Aleshores... Quines diferències trobem?
Com hem comentat anteriorment, la simptomatologia entre un virus i un altre sol ser força semblant: febre, tos, mal de coll, congestió nasal o fatiga, entre altres símptomes. I el mateix passa amb la vacunació. És a dir, si ens poséssim la doble vacuna també experimentaríem els símptomes habituals d'aquests virus, com ara febre o mal de cap.
No obstant això, és cert que la vacuna davant del COVID-19 podria tenir una reacció més gran localment. És a dir, podria doldre'ns més el braç en què ens hagin punxat i fins i tot tindríem més possibilitats de patir inflamació de ganglis, assenyala Cuesta.
D'altra banda, no hem d'oblidar que la grip ja fa temps que és considerada com una malaltia infecciosa respiratòria i també estacional. Això, alhora, ja fa que les gestions hospitalàries estiguin més ben organitzades.