Aquest mateix dilluns saltava la notícia que una de les vacunes que s'estan desenvolupant i provant ja té una efectivitat de més del 90%, després d'haver realitzat la primera anàlisi intermèdia del seu assaig de fase 3. Això ha fet que es parli molt de la vacuna, desenvolupada per la farmacèutica Pfizer.
Sens dubte, una de les coses que més preocupen sobre la vacuna, no d'aquesta en concret, sinó de totes les que estan sent provades, són els efectes secundaris que poden tenir. Molt s'ha parlat fins ara que una possible vacuna podria arribar a ser una de les solucions per frenar l'expansió del coronavirus arreu del món, però hi ha persones que ja desconfien d'unes vacunes creades en tan poc temps.
Com se sap, totes les vacunes poden arribar a produir en alguns pacients certs efectes secundaris, alguns lleus i altres que poden ser pitjors. Doncs bé, aquestes noves vacunes contra la Covid no se'n lliuren. Diversos dels voluntaris de la vacuna de Pfizer ja han explicat públicament quins efectes negatius han patit després d'aplicar-se la dosi. Mal de cap, febre, fortes ressaques o dolors generalitzats, són alguns d'ells.
Alguns testimonis han parlat d'això, encara que és important esmentar que els subjectes saben que han rebut dues dosis de la suposada vacuna, tot i que no coneixen si es tractava de la vacuna real o de placebo.
Carrie és una de les 43.500 persones que han participat en la fase 3 dels assaigs de Pfizer. Aquesta dona ha explicat que, després de la primera dosi administrada, va començar a tenir febre, mal de cap i també altres dolors més generalitzats. La sensació que descriu és com la d'estar patint una grip. Assegura, a més, que després de rebre la segona dosi tots aquests efectes van augmentar i els va patir d'una forma més forta.
D'altra banda, un segon voluntari ha parlat d'efectes secundaris diferents. Un veí de Texas, de 44 anys, ha explicat que el que ell va patir va ser més aviat com una «ressaca», però molt forta.
De moment poc més se sap sobre els efectes que podria suposar en la població en general la vacunació contra el coronavirus, menys encara tenint en compte que hi ha diferents vacunes i no tothom es posarà la mateixa.
Espanya podria obligar a vacunar
En el cas d'Espanya, però, no és la vacuna esmentada la que la població es posaria. Fa un temps ja es va confirmar que el govern de Pedro Sánchez ha comprat diversos milions de la vacuna d'Oxford. De moment, la incertesa regna entre la població i ningú sap quin protocol se seguirà amb les vacunacions, tot i que ja es comença a especular.
És més, aquesta mateixa setmana unes paraules del president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, feien pensar que Espanya podria fer que la vacunació contra la Covid fos obligatòria. Ha estat un dels primers polítics a parlar sobre el tema: «És una vacuna obligatòria, i per tant, hem d'estar preparats perquè, quan la tinguem, la vacuna obligatòria no sigui una qüestió que s'hagi de judicialitzar, sinó que sigui una qüestió que la llei orgànica contempli expressament».
El que el president gallec proposa és adequar la Llei Orgànica de Salut perquè res pugui impedir una vacunació generalitzada contra la Covid, evitant d'aquesta manera la «inseguretat jurídica» que ja hi ha hagut amb altres mesures que s'han pres a Espanya respecte al coronavirus .
De moment, sembla que la societat espanyola està molt dividida pel que fa a la vacuna. I si molta gent decidís no posar-se-la, no s'arribaria a aconseguir aquesta immunitat de grup que es busca. Seria un dels motius pels quals Sanitat podria obligar a posar-la, encara que no se sap com seria ni si afectaria tota la població.