El fet que s'estiguin registrant casos del nou cep britànic a Espanya està generant debat entre els experts. El dijous 14 de gener, Fernando Simón va parlar sobre aquest cep, i va explicar que «ha tingut un efecte molt petit en el que hem observat fins ara, però ens preocupa a tots des que es va detectar».
A més, també va posar l'accent que, a Espanya, de moment, «tenim un volum petit de casos i haurem de veure si nia o no al nostre país», afegint que «de cap manera podem atribuir-lo a una variant del virus».
L'epidemiòleg també va explicar que no cal culpar de l'augment de contagis al nou cep del virus: «No podem pensar que això és un problema associat, com s'ha dit en molts fòrums, a canvis en el cep del virus circulant, en una variant del virus».
Les paraules del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) han despertat crítiques, i són diversos els experts els que han volgut contestar-li a través de les xarxes socials.
Un d'ells és Elvis García, doctor en Salut Pública de la Universitat Harvard, que ha afirmat que «si el cep britànic s'allotja a Espanya, podem doblegar morts i tornar al caos inicial». Segons explica l'expert en el seu compte de Twitter, és millor pecar de previnguts que tornar a la situació de febrer. «No és per portar-li la contrària a Fernando Simón, però és millor pecar per previnguts i que no ens colin una altra com al febrer, quan el virus estava 'solament a Itàlia'».
«Estem jugant amb foc»
L'expert de la Universitat Harvard va dir en una entrevista en la 'Cadena Ser' quin és el gran problema d'Espanya. «Sembla que ja no ens importa tenir 300-400 morts diàries. Ja no són persones, són estadística i això és perillós perquè fa que els governs prenguin les mesures més relaxades».
Segons continua afirmant Elvis García, «aquest nou estatus després de tants mesos de pandèmia fa que les decisions no siguin les adequades perquè ens hem habituat. Estem jugant amb foc perquè com que se'ns escapi de les mans i el cep britànic s'hagi allotjat, podríem doblegar les morts actuals i tornar al caos del principi».
Ha continuat dient que «no sé per què, però em continua sorprenent que el govern continuï anant a la seva sense involucrar a gent que té experiència en aquestes coses. No sols involucrar, sinó deixant-los decidir als que saben perquè, aquesta és una altra; de les mesures preses durant tota l'epidèmia un 30% són epidemiòlogues i un 70% polítiques. A més, ha afirmat que «el pitjor està passant ara i serà així durant aquest mes».
Cuando oigo a autoridades hablar de las complejidad logistica de la vacunacion, recuerdo que en el verano de 2016 Medicos Sin Fronteras vacunó a un millón de personas en la selva congolesa. No hay complejidades insalvables solo gente que sabe lo que hace y gente que pone excusas
— Elvis Garcia (@ElvisGarciaGlez) January 4, 2021
L'expert de Harvard també va explicar que, ara, és quan s'està veient l'impacte de Nadal, «i continuaran pujant els números relacionats amb Nit de Cap d'Any i Reis.»
«No podrem relaxar les mesures»
En referència a la vacuna, també ha afirmat que «no se sap si protegeix més enllà d'evitar símptomes. El 95% de la gent que ha rebut la dosi de Pfizer, no tindrà símptomes, però no sabem si pot tenir el virus i transmetre'l. Fins que no estigui vacunada una gran part de la població no podrem relaxar les mesures», ha continuat explicant.
D'altra banda, en referència a la campanya de vacunació, l'expert ha anunciat que «són xifres de campanya de la grip, no de vacunació massiva durant una epidèmia», afegint que «estem parlant d'un número tan baix que totes les comunitats haurien de tenir la capacitat d'usar totes les que reben cada setmana».
El que afirma el doctor és que la vacunació no ha tingut una bona organització, i així ho va deixar veure en les seves xarxes socials fa diversos dies. «La logística és complicada si mai has fet una vacunació massiva. D'aquí ve que jo crec que els governs haurien de cridar a gent com la de Metges Sense Fronteres i que els expliquin com funciona això».
Elvis Garcia afegia que «som molt tossuts intentant demostrar que el nostre sistema de salut és molt sòlid, molt robust, competint entre comunitats i no és el moment per a aquestes ximpleries, amb perdó».