Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Personal sanitari administrant la vacuna d'AstraZeneca a una persona al País Basc

L'EMA avala posar la segona dosi d'AstraZeneca a aquells que ja han rebut la primera

L'Agència Europea del Medicament assegura que els beneficis de la vacuna «augmenten amb l'edat» i amb una major incidència del virus

L'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) ha defensat posar la segona dosi amb AstraZeneca a aquelles persones que ja han rebut la primera. Davant els dispars criteris d'administració d'aquesta vacuna entre els països de la Unió Europea, els experts científics han publicat una nova anàlisi per edats sobre els beneficis i riscos de la vacuna tenint en compte el reduït nombre de casos de trombosi amb trombocitopènia (baix nivell de plaquetes). L'EMA ha assegurat que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca «augmenten amb l'edat» i amb una major incidència del virus.

El responsable d'anàlisi de dades de l'EMA, Peter Arlet, ha assenyalat que «en tots els grups d'edats la vacunació té beneficis, particularment quan hi ha un nivell alt d'infecció». En aquest sentit, ha avisat que cal tenir en compte tant la situació epidemiològica com tots els riscos de patir Covid-19, ja sigui la mortalitat, l'entrada a l'UCI o les hospitalitzacions. Així, l'EMA manté la recomanació d'ús de la vacuna per a tots els adults perquè en general els beneficis continuen superant els riscos.

«Recomanem continuar donant la segona dosi d'AstraZeneca entre 4 i 12 setmanes després de la primera», han aconsellat els científics de l'EMA. Espanya encara no ha decidit si posarà la segona dosi a aquells que ja s'han punxat la primera dosi o si en podria posar una d'una altra vacuna. Tanmateix, l'EMA ha afirmat aquest divendres que no hi ha prou dades per avalar la barreja de vacunes i continua defensant que és segur rebre la segona dosi d'AstraZeneca.

Divergències a la UE

L'EMA va determinar a principis d'abril que un grup reduït de trombosis estranyes detectades podien ser «efectes secundaris infreqüents» de la vacuna i les va catalogar com a tal. Ara bé, el risc és tan baix que va continuar defensant el seu ús per totes les persones majors de 18 anys. El risc de patir aquesta reacció és d'1 cas per cada 100.000 habitants vacunats amb AstraZeneca, mentre que per fer servir anticonceptius és d'uns 40 casos per cada 100.000 dones a l'any.

Segons l'EMA, el risc de morir per Covid-19 només és inferior al de patir una trombosi estranya entre els menors de 30 anys. Tanmateix, aquests s'exposen a un major risc d'acabar a l'UCI per Covid-19 que a tenir aquesta reacció. Per la resta de grups d'edat, en general els riscos de patir la malaltia són majors que la possibilitat de patir una trombosi. «Esperem que l'anàlisi ajudi els estats a optimitzar l'ús de les vacunes en funció de la seva situació epidemiològica», ha dit Arlet.

Cal recordar que malgrat l'aval científic del regulador, diversos governs europeus, entre ells l'espanyol, van optar per posar AstraZeneca només als majors de 60 anys. D'altres, només als majors de 55 anys. Ho van decidir així perquè la majoria de casos rars de trombosi s'han detectat en menors de 60 anys, principalment dones.