Imatge d'un arbre caigut pel vent en una carretera catalana

Actualització: Empitjoren les alertes pel temporal de vent de cara a les properes hores

Les ventades afectaran especialment les comarques de Tarragona, Barcelona, pla de Lleida i zones elevades del centre. Protecció Civil ha activat l’alerta del pla VENTCAT

La potent borrasca 'Alex'  ha arribat puntual a la península Ibèrica i, a Catalunya, ens ha aportat unes primeres hores de divendres, 2 d’octubre, passades per aigua amb ruixats arreu, en conjunt febles. Les precipitacions aniran clarament desapareixent de la majoria de comarques a la tarda, però això donarà pas a l’enfortiment del temporal de vent i a la baixada brusca de les temperatures. De fet, el Meteocat ha empitjorat les alertes per fortes ventades.

Fins ara, el vent ha bufat de component sud-est i oest, però de cara a la tarda girarà a ponent i mestral, alhora que s’enfortirà. Els cops de vent més importants els esperem a les comarques de Tarragona, l’Altiplà Central, pla de Lleida i gran part de les comarques de Barcelona, així com altres zones elevades del territori, especialment els cims del Pirineu.

La majoria de ràfegues es mouran entre els 50 i 70 km/h, però puntualment es poden assolir els 80 o 100 km/h a les zones clàssicament més ventades. Molt de compte si hem de conduir i, sobretot, enretirem elements que puguin caure amb un cop de vent de balcons, terrasses i façanes. Protecció Civil té activada l’alerta del pla VENTCAT i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha elevat les alertes de color taronja i groc a gran part del territori:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 2 d'octubre del 2020
Mapa d'alertes per fort aquest divendres | Meteocat

Cap de setmana ventós

De cara al cap de setmana, dissabte serà un dia molt ventós a tot el centre i sud de Catalunya,, raó per la qual es mantenen les alertes activades a moltes comarques. Tot plegat amb més sol, tot i que amb restes de xàfecs i nevades al Pirineu, i un ambient clarament d’avançada tardor accentuat pel vent fred. Diumenge encara faria vent, però aniria a menys.

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 3 d'octubre del 2020
Mapa d'alertes per fort aquest dissabte | Meteocat