Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una científica analitzant proves PCR a Hipra

Una empresa catalana busca voluntaris per vacunar-se contra la Covid-19

Els participants rebran el vaccí de la farmacèutica Hipra, si tenen entre 18 i 39 anys, no estan vacunats i no han passat la malaltia

La multinacional Hipra, localitzada a Girona, busca voluntaris per participar en l'assaig clínic de la seva vacuna contra la Covid-19. Els participants hauran de tenir entre 18 i 39 anys i rebran una remuneració.

Els requisits que hauran de complir els participants, a part de l'edat, també seran mèdics. L'empresa catalana necessita a gent que no hagi passat la malaltia i que encara no s'hagin vacunat.

Els voluntaris rebran dues dosis del vaccí que estan desenvolupant i investigant o una de comercialitzada. A partir d'aquí se'ls farà un seguiment d'un any per veure si la vacuna és segura i la resposta immunitària que tindrà.

El vaccí de la farmacèutica catalana, Hipra, es troba entre la Fase I i II. Aquest procés està avaluat pel Comitè d'Ètica de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Es preveu que l'estudi comenci a l'agost a l'hospital Clínic de Barcelona i al Trueta de Girona. Tanmateix, la farmacèutica a principis d'any anunciava que la investigació avançava un ritme elevat. Per tant, es preveia que la fase clínica començaria a principis d'estiu, al mes de juny, un cop acabessin les proves preclíniques amb animals.

La vacuna catalana veurà la llum aquest 2021

Durant una visita a les instal·lacions a Amer a la seu central d'Hipra, el president de l'executiu espanyol, Perdo Sánchez va expressar: «Nosaltres veiem a Hipra com un dels projectes més esperançadors, de les dues vacunes en les quals esteu treballant. Amb aquesta visita vull traslladar que el govern d'Espanya apostarà per vosaltres (Hipra) i recolzarà aquesta esperança que tenim tots d'una vacuna espanyola durant l'any 2021».

Segons la farmacèutica durant el 2022 es produiran 400 milions de dosis del seu vaccí: HIPRA SARS-CoV-2. A més, arriben a vaticinar que el 2023 podrien arribar als 1.200 milions de dosis. Així doncs s'espera que totes les fases de l'assaig clínic hagin acabat l'octubre de 2021.

El primer vaccí de l'estat espanyol té un «model singular»

Segons Hipra, la seva vacuna, HIPRA SARS-CoV-2, «és una vacuna de proteïna recombinant que ha estat dissenyada per optimitzar la seva seguretat i induir una potent resposta immunitària neutralitzadora del virus de la Covid-19». A més, la seva conservació serà entre els 2 i 8 graus. El vaccí serà administrat amb dues dosis i es contempla que al cap d'un any s'hagi de fer una revacunació.

La farmacèutica remarca que el seu és un «model singular» perquè controlen totes les fases de creació d'una vacuna: des de la investigació, el desenvolupament i la producció fins a la comercialització. Una situació que els situa com a «referent».

Hipra també col·labora amb l'Hospital Clínic per desenvolupar una vacuna basada en el mRNA de la Covid-19.

Hipra, l'empresa especialitzada en investigació, recerca i producció de vacunes animals

La companyia va tancar el 2020 amb una facturació d’uns 319 milions d’euros, un creixement del 15% respecte de l'any anterior. L'any 2019 va tenir unes vendes netes consolidades de 276 milions d'euros (MEUR). Té més de 2.000 persones en plantilla i dedica un 10% de la facturació anual a la recerca i el desenvolupament de noves vacunes.

Actualment, té 38 filials i 10 centres de diagnòstic repartits arreu del món i comercialitza els seus productes a més de 100 països. A més, ocupa el sisè lloc al rànquing mundial de vacunes per a la salut animal i és el laboratori que més vacunes innovadores i tecnològiques ha llençat en els últims 10 anys, un total de 22.