Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un taüt blanc

Una funerària catalana fa l'agost amb una proposta que aplaudeixen molts clients

És la primera empresa de tot l'Estat espanyol en oferir tal producte per només 150 euros

Imatge d'arxiu d'un taüt blanc
És la primera empresa de tot l'Estat espanyol en oferir tal producte per només 150 euros | Pixabay
 

La pandèmia del coronavirus ha trencat famílies, ha obligat a canviar els hàbits de la societat i ha deixat molts negocis a l'estacada, especialment en el sector de l'hostaleria i l'oci nocturn, un dels més afectats. Però com en qualsevol crisi, a l'altra cara de la moneda dels milers de negocis en números vermells, n'hi ha que triomfen, perquè resolen una necessitat que neix o creix arran del problema.

Això també ha passat amb la Covid, que, malauradament, ha pres la vida a milers de persones al país. El sector funerari, per tant, s'ha vist fins i tot desbocat. A més, és sabut que el cost d'un enterrament no és precisament assequible per a tothom.

Una empresa catalana, sent molt conscient que la pèrdua d'una persona estimada és un dels cops més durs que et prepara la vida, ha decidit llançar una nova proposta. Partint de la base que, a més del buit psicològic que es viu amb la mort d'un familiar, cal gestionar tots els problemes que se'n deriven en l'àmbit burocràtic i econòmic, i fer-se càrrec de l'enterrament, han decidit donar una alternativa perquè les famílies puguin enterrar un familiar dignament i sense deixar-s'hi la butxaca.

Eternam, amb seu a Manresa, ha llançat uns taüts ecològics, de cartó biodegradable, per un preu de 150 euros. A més de ser innovadors pel seu caràcter sostenible i per la seva lleugeresa, ja que pesen màxim 11 quilos, són plegables i serveixen també per a les incineracions. En el cas de les inhumacions, la terra acaba absorbint per complet el fèretre en aproximadament dos anys. 

I darrere de la idea hi ha Javier Ferrándiz, un enginyer de Madrid, que s'ha trobat amb certs impediments abans no ha pogut patentar els taüts de cartó. Però fa anys que treballa per tenir-ho té tot en ordre. «Té totes les autoritzacions del Ministeri de Sanitat i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya des del 2013», ha explicat a RAC1 el director tècnic de la funerària.

I per què fins ara no s'han posat a la venda?

Així, els taüts de cartó podrien prendre força ara, enmig d'una pandèmia que s'ha cobrat milers de víctimes mortals a casa i arreu del món. I per què no abans, si ja tenien la idea? El director tècnic d'Eternam ha resolt el dubte a l'emissora. «Cap funerària s’hi havia volgut interessar, tenen una mentalitat diferent, que distorsiona el preu que ofereixen pels serveis. Nosaltres pertanyem a l’economia del quart sector, treballem amb compromís pel medi ambient i pels preus justos», explica Aureli Sánchez. 

El caire ecològic de la seva proposta agrada tant com la sensibilitat que mostren davant l'estat anímic dels seus clients, persones que, en contractar els seus serveis, es troben en un dels pitjors moments de la vida. «Quan et venen a contractar un servei, els clients estan en un moment anímic difícil, no en són conscients. Per això som simplistes i molt clars: tenim l’oferta justa, molt ajustada en el preu, amb la mateixa qualitat que qualsevol altra funerària», defensa Sánchez.

I és que, tal com explica el mitjà citat, segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la gestió d'una mort costa una mitjana de 3.500 euros a Espanya, contractant serveis per a un enterrament senzill, sense el cost addicional de serveis complementaris com les flors). Durant l'estat d'alarma, la Generalitat va decidir limitar els preus perquè no hi hagués abús per part de les funeràries en un moment de tanta demanada, però ja s'han tornat a liberalitzar els preus. Per sort, sorgeixen alternatives sostenibles i més justes com la d'Eternam, que ha fet un pas endavant per canviar les coses.