L'empresa espanyola amb 200 empleats que treballen quatre dies a la setmana: com ho fan

La cap de Recursos Humans afirma que «aquesta mesura ha de ser estudiada per cada empresa»

Fa uns mesos, coneixíem la notícia que el govern d'Espanya havia acceptat per fi un projecte pilot sobre la jornada laboral de quatre dies setmanals, per a empreses interessades en la proposta. D'aquesta manera, Espanya es convertiria en un dels primers països a nivell mundial a assajar la setmana laboral de quatre dies.

Va ser la formació política d'esquerra Más País la que es va ocupar d'anunciar que el govern havia acceptat la seva proposta de provar la idea. La veritat és que fins al moment s'han mantingut converses entre aquests dos i s'espera que la pròxima reunió es desenvolupi durant les pròximes setmanes.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La primera empresa d’Espanya a instaurar la jornada laboral de quatre dies

La primera empresa espanyola a instaurar aquest tipus d'estratègia en la seva plantilla, és Sotfware Delsol, una entitat andalusa dedicada a la fabricació de programari de gestió orientats a petites i mitjanes empreses.

Aquesta mateixa va néixer l’any 1993, i la seva seu principal se situa a Jaén. Així mateix, compta amb una plantilla composta per un total de 190 treballadors, de diferents edats i amb una mitjana compresa de 41 anys. En aquests dies, el seu principal factor diferencial respecte a la resta d'empreses és el de ser el primer organisme a apostar fermament per implantar la jornada laboral de 4 dies setmanals en els seus treballadors.

L'estratègia de 4 dies afecta al 100% de la plantilla

Una fórmula que van començar a posar-la en pràctica al gener de 2020, moments previs a la pandèmia de coronavirus, i que, avui dia, més d'un any després, els propis directius afirmen que ha estat tot un encert.

La realitat és que des de l'Estat d'Alarma estan teletreballant i, al seu torn, el cent per cent dels treballadors desenvolupen una jornada laboral que constaria de 4 dies a la setmana. Una filosofia que s'ha convertit en tot un referent per a l'empresa.

En aquest sentit, l'empresa va formular dos grups de treball. En primer lloc, estarien els grups que no treballen els divendres, i que es corresponen amb els departaments que no tenen contacte directe amb clients. Mentrestant,  la resta de treballadors del segon grup fan torns rotatius en el seu moment de descans setmanal. En aquest últim ho formarien els departaments que tenen contacte directe amb clients.

Aquesta empresa andalusa ha implantat aquest nou mètode estratègic de treball i Ana Arroyo, responsable de Recursos Humans, explica les claus de l'èxit de la mesura que «avalen les dades». En aquesta línia, se situarien dades realment beneficioses com la reducció d'absentisme, un creixement de 5 punts per sobre de la facturació prevista.

Els beneficis de la jornada laboral de quatre dies

En el cas de l'enquesta de clima laboral, s'ha qualificat amb un 8,9 i en l'enquesta de satisfacció del client amb un 8,64. Igualment, també s'ha vist incrementat la companyonia, tal com expliquen els treballadors. Hi ha hagut una millora de rendiment, segons la direcció, i un increment de compromís. La retenció de talent amb una rotació del 0% i una millora en la captació de talent.

D'altra banda, i no menys important, s'han establert reunions de 20 minuts com a màxim. Segons la cap de Recursos Humans de Delsol, Ana Arroyo, el treballador d'aquesta manera aprofita molt més el temps de treball. «Saps que comptes amb un dia menys i t'organitzes per a aprofitar al màxim el temps que tens. Les reunions són més productives i no s'estenen més de 20 minuts», comenta.

Igualment, creu que «ha millorat el rendiment i incrementat el compromís. Ha millorat el clima laboral i descendit la rotació». També subratlla: «Aquesta mesura ha de ser estudiada per cada empresa. No és cafè per a tots!»


Comentaris

envia el comentari