La pandèmia s’ha convertit en una xacra inassumible per a moltes empreses. Bona prova d’això, sense anar més lluny, és la sagnia que està patint el sector de la banca, amb milers i milers de baixes forçades a Catalunya. I ara, per més inri, la multinacional nord-americana Dayco ha anunciat a la plantilla de la seva fàbrica de Torroella de Baix, a la comarca del Bages, que té la intenció de tancar la fàbrica i acomiadar els 71 treballadors que hi treballen.
Segons el ‘Regió 7’, l’empresa ha comunicat als seus treballadors que la intenció és dur a terme un tancament progressiu i que s’allargui fins el febrer de 2022. Seria aleshores quan l’empresa baixaria definitivament la persiana i abandonaria Catalunya. La companyia assegura que es tracta d’una decisió per motius productius i econòmics; i que tenen a veure amb la situació de mercat que travessa el món de l’automoció, del qual Dayco n’és proveïdor.
Diuen, a més, que la recuperació del mercat de l’automòbil es preveu per d’aquí tres anys —concretament, el 2024— i això és quelcom que «impossibilita atreure nou negoci per a la planta de Manresa».
El sector tèxtil, en la mateixa línia
En aquest cas, però, H&M i els sindicats van arribar a un acord. L’empresa ha reduït gairebé un 70% l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que tenia previst aplicar al conjunt de l'Estat Espanyol i amb això ha pogut arribar amb un preacord amb els sindicats l'últim dia de negociació.
Segons un comunicat difós aquest divendres per CCOO, la firma sueca ha reduït el nombre d'acomiadaments de 1.066 a 349. Segons el sindicat, aquesta fita ha estat possible gràcies a la «històrica mobilització» dels treballadors, un 95% de la plantilla han fet aturades i vagues fins aquest divendres. El preacord entre la companyia tèxtil i els sindicats haurà de ser ratificat per tots els sindicats abans del 25 de maig i contempla que les 349 sortides es faran a través d'adscripcions voluntàries.