Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Manifestació contra la homofòbia a Tarragona amb centenars de participants

Només en el 4% de les empreses catalanes es denuncia l’homofòbia

Un 36% dels treballadors han presenciat una actitud d’assetjament en el seu centre de treball

El 17 de maig és el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfobia, també coneguda com a lgtbifòbia. Mentre social i políticament s’avança en el camí dels drets de les persones LGTBI, encara queda molt per fer. Així ho ha constatat un informe d’UGT i la Diputació de Barcelona, segons ha informat ‘el Periódico’, on assenyalen que, en els darrers cinc anys, només en un 4% de les empreses es denuncien l’assetjament contra un treballador per la seva orientació sexual.

En aquest sentit, malauradament,  l’homofòbia continua estant invisibilitzada a les empreses catalanes i «no surt de l’armari». Tanmateix, més d’un de cada tres treballadors té constància o ha presenciat una situació d’assetjament a algun company de la seva empresa. Respecte a això, Eva Gajardo, secretària d’igualtat i formació professional d’UGT, ha declarat: «Veiem com els drets formals i reconeguts no es tradueixen encara en una igualtat real per al col·lectiu LGTBI».

El 36% de treballadors presència una actitud homofòbica a l’empresa

Segons les dades que han recaptat en un sondeig realitzat amb 781 persones, les generacions més joves són més conscients de la diversitat sexual i estan més sensibilitzades al respecte. Ara per ara, un 36% dels enquestats han presenciat una actitud homofòbica en el seu centre de treball. Un resultat que augmenta fins al 43% entre els treballadors joves de 18 a 34 anys.

L’informe d’UGT mostra que la broma és l’atac més freqüent, en un 68%  de les situacions homofòbiques percebudes, mentre que els insults es troben en un 14% del total. En aquest últim cas, les paraules ofensives provenen en un 66% de les ocasions d’un company de feina i en un 17% directament d’un superior. Gajardo ha destacat: «El 14% dels agressors que hem detectat vénen de fora de l'empresa, com a proveïdors o clients, la qual cosa hem de tenir molt en compte a l'hora de dissenyar els protocols d'assetjament».

Destaca que els treballadors no veuen com una eina útil els delegats sindicals de la seva empresa a l’hora de buscar ajudaren una situació d’assetjament. En aquest sentit, preocupa que només el 8% dels delegats sindicals afirmi no haver rebut cap consulta al respecte. Fèlix Santos, responsable d’UGT en matèria LGTBI, ha expressat: «És una cosa molt greu, ja que aquestes dades no es corresponen amb la quantitat de denúncies que atenem a les seus sindicals». A més, només el 8% dels enquestats coneix si al seu conveni col·lectiu existeix alguna mesura de protecció dels drets de les persones LGTBI.