Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una noia utilitzant un ordinador portàtil des de casa

Treball avisa que les empreses que no promoguin el teletreball poden ser sancionades

El Govern té competències per actuar en cas que no es compleixin les mesures

Imatge d'una noia utilitzant un ordinador portàtil des de casa
Treball insisteix que les empreses que no promoguin el teletreball poden ser sancionades | cedida

Les empreses que no promoguin el teletreball poden ser sancionades a través de la llei de salut pública, segons ha informat Treball. Aquesta llei, que es va modificar amb el decret 30/2020, regula el règim sancionador d'incompliment de mesures per prevenir la Covid-19 però no fa esment específic a la feina a distància.

El secretari de Treball, Josep Ginesta, ha admès que el Govern no té competències per regular el teletreball però ha defensat que sí que en té per assegurar-se que es prevenen i limiten els contagis «de la mateixa manera que s'ha cessat l'activitat de sectors», com la restauració. Ara, aquest decret habilita inspectors de treball i de sanitat a actuar per fer complir les mesures preventives per combatre la pandèmia.

A partir de l'aixecament del primer estat d'alarma, les comunitats autònomes van guanyar competències sanitàries. Per això, s'han pogut intervenir en casos d'empreses que incomplien les normes per evitar que es propagui el coronavirus, ha apuntat. «El que diu el decret 30/2020 és que els que no segueixin les mesures per limitar el risc de contagis són susceptibles de ser sancionats», ha esclarit.

Preguntat sobre si en aquest decret s'hi pot trobar la sanció exacta per a les empreses que no promoguin la feina a distància, ha assegurat que la paraula «teletreball» no surt en aquesta resolució. Tot i això, ha afegit que «no és que el teletreball sigui una obligació com a tal», sinó que el que és un deure és «reduir la mobilitat» i una de les millors eines per fer-ho és el teletreball.

Inspecció de Treball pot actuar si es dona el cas

Segons Ginesta, en els casos d'incompliments vinculats amb la prevenció de riscos laborals, serà la Inspecció de Treball qui actuarà i en les situacions en què es tracti d'un risc de salut pública ho farà l'autoritat sanitària, malgrat que també es poden donar actuacions conjuntes. Aquestes sancions poden derivar de «fonts diverses», ja que les informacions poden provenir de moltes bandes, ja sigui dels ajuntaments, de la mateixa autoritat sanitària o laboral.

Així les coses, el secretari de Treball ha admès que «l'aterrament del règim sancionador» de les actuacions per aplanar la corba de la covid-19, també en el cas del teletreball, és «complex» i ha manifestat la voluntat de la conselleria de fer «pedagogia» per aconseguir que caiguin els contagis. «El més important no és sancionar, és que la gent compleixi», ha dit en reiterades ocasions Ginesta, que ha fet una crida als empresaris del país a limitar al màxim la mobilitat laboral i ha recordat que aquest missatge té el suport de patronals i sindicats.

El número dos de la conselleria de Treball ha recordat que de la resolució publicada fa 15 dies per limitar contagis se n'extreu «l'obligació induïda» que força les empreses a «prendre mesures preventives». El consell de diàleg social, òrgan on es reuneix la Generalitat amb els agents socials i econòmics, va reclamar aquest cap de setmana al Departament que actués per tal de reduir la mobilitat laboral, que no ha disminuït durant les últimes dues setmanes com s'esperava. Per aquest motiu, el Consell de Relacions Laborals va fer públic aquest dilluns un comunicat on reforçava l'obligatorietat de promoure el teletreball.

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha defensat aquesta posició aquest matí tot afirmant que hi haurà sancions per les companyies que no facin feina a distància podent-ne fer. Tot i això, part del Govern ha matisat aquestes declaracions. Per exemple, el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha parlat de «recomanació» i la consellera de presidència ha afirmat que «no és una obligació».

«La consellera (de Presidència, Meritxell) Budó diu que el Govern no té competències per regular el teletreball com a tal i és cert, però sí que té competències per prendre mesures que impacten en el mercat de treball, com per exemple cessar l'activitat de certs sectors», ha replicat Ginesta. «Les empreses tenen l'obligació i el deure de promoure el teletreball perquè han de prevenir el risc de contagi en tota la seva dimensió», ha afegit.