Un estudi ho revela: El risc amb el coronavirus segons la teva altura

Les persones que mesuren més d'1,80 tenen el doble de possibilitats de contagiar-se

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Les persones que mesuren més d'1,80 tenen el doble de possibilitats de contagiar-se, segons un estudi | Àngel Ullate

Un estudi realitzat per científics dels Estats Units, Noruega i Regne Unit ha arribat a la conclusió que els homes que superen els 1,80 metres d'altura tenen més risc de ser contagiats per coronavirus

Els experts consideren que les probabilitats de contagiar-se també augmenten en dones, encara que no han aconseguit proves suficients per a afirmar-ho de manera categòrica. Per a obtenir aquests resultats han analitzat els casos de 2.000 pacients.

El motiu que raona aquesta teoria és la transmissió del virus per aerosols. Si el SARS-*CoV-2 es transmetés només a través de gotes que una vegada expulsades, amb tos o esternuts, caiguessin cap avall, les persones més altes tindrien menys opcions de contagiar-se. 

Però els científics semblen tenir clar que les partícules de virus es desplacen per l'aire i triguen una bona estona a desaparèixer. És aquest lel motiu pel qual les persones més altes pateixen «el doble» de risc de ser contagiades.

«L'ús de mascareta és més efectiu que el distanciament»

El professor de la Universitat de Manchester (Regne Unit), Evan Kontopantelis, ha afirmat que els resultats de la recerca donen fe de la transmissió per aerosols com una via de contagi a tenir en compte. «Per això, l'ús de mascaretes és encara més efectiu que el distanciament social», ha apuntat.

Malgrat això, el resultat ha provocat certs dubtes en la comunitat científica. El professor de medicina de la Universitat d'East Anglia (Regne Unit), Paul Hunter, ha dit el que per a ell ha estat el gran error en la recerca: «L'estudi parteix d'hipòtesis múltiples. Com més hipòtesis hi hagi, més probabilitat que es presentin relacions sorgides per mera casualitat. Aquesta anàlisi no proporciona evidències convincents que uneixin coronavirus i altura», ha relatat.

La transmissió d'aerosols, clau

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va admetre el 9 de juliol la possibilitat que el coronavirus romangués en l'aire, tot i que encara no ha emès una postura ferma sobre això després de reconèixer «que no pot descartar-se la teoria, però que no s'ha demostrat aquesta manera de transmissió».

D'altra banda, el món de la ciència porta diversos mesos apuntant que el virus sí que pot transmetre's per aerosols. El 3 d'abril la revista Nature Medicine escrivia sobre aquest tema i la revista Science afirmava l'«existència d'una evidència aclaparadora».

El Ministeri i les conselleries de Sanitat, en el document 'Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de Covid-19' aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, recullen les claus de la transmissió per aerosols tal com el Centre de Control de Malalties dels Estats Units va afirmar a principis d'aquest mes.


Comentaris

envia el comentari