Les empreses diuen prou: «Les ajudes són insuficients»

Foment calcula que es necessiten 10.000 milions d'euros que el Govern no té | També carrega contra el govern espanyol, acusant-lo de «ranci i poc generós»

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
Una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia | ACN

Noves queixes del sector empresarial per la gestió de la pandèmia que estan realitzant les principals administracions. En aquest cas ha estat Josep-Lluís Sánchez Llibre qui ha posat el crit al cel. Aquest dilluns, el president de Foment ha qualificat d'«insuficients» el nou paquet d'ajudes directes que està preparant el Govern per a autònoms, pimes, treballadors en ERTO i sectors afectats per les restriccions.

INSTAGRAM: Encara no ens segueixes a l'Instagram del Catalunya Diari? Clica aquí, t'esperem.  

La principal patronal empresarial catalana calcula que es necessiten uns 10.000 milions d'euros per mitigar els estralls econòmics derivats de les restriccions. Uns diners que el Govern no té i que, a més, no pot aconseguir perquè no té capacitat d'endeutar-se, assegura Foment. Tot i això, fonts de vicepresidència han volgut remarcar que el nou paquet d'ajudes, que s'anunciarà aquest dilluns, anirà «molt lluny» dels 264 milions d'euros que es van pagar en l'últim ajut als autònoms i representarà «un esforç pressupostari extraordinari».

Crítiques al govern espanyol

A banda de considerar insuficients les ajudes del Govern, Sánchez Llibre s'ha mostrat molt crític amb el govern espanyol. Segons el president de Foment, l'executiu de Pedro Sánchez està sent «poc generós» i l'ha acusat de «ranci» i de no tenir «la valentia suficient per endeutar-se». En aquest sentit, ha reclamat una «estratègia comuna» entre els governs català i espanyol.

Dos tipus d'ajuts per a treballadors en ERTO

En les mesures que s'anunciaran aquest dilluns, el Govern preveu fer pagaments als treballadors afectats per ERTO. En aquest cas, hi haurà dos tipus d'ajuts: un d'extraordinari per als afectats per ERTO de qualsevol sector amb ingressos baixos i que no s'han pogut reincorporar al seu lloc de feina, i un altre per a formació per als que estan en ERTO en algun dels sectors més afectats per la pandèmia. Així mateix, el Govern es compromet a seguir donant suport als sectors directament afectats per les restriccions. Actualment, estan obligats a tancar els establiments de més de 400 metres quadrats o els centres comercials i gimnasos, entre d'altres. Aquest nou esquema d'ajuts s'ha anat treballant en les últimes dues setmanes, i aquest dilluns, els consellers Tremosa i El Homrani es reuniran amb el Consell de Diàleg Social per posar en comú tota la informació i consensuar amb patronals i sindicats tot el procés.


Comentaris

envia el comentari