Casa de paper amb unes claus i una calculadora

Els espanyols que no hauran de pagar la hipoteca durant un any

El govern amplia fins al 31 de març el període per sol·licitar l'ajornament en el pagament de la hipoteca

El govern de Pedro Sánchez ha posat en marxa un pla per rescatar les llars que viuen situacions de risc pel coronavirus. Assumint que la recuperació serà més lenta del que s'esperava, el govern vol oferir facilitats com l'ajornament en el pagament de la hipoteca per a les famílies més castigades per la pandèmia de la Covid-19.

La Moncloa actua davant la crisi econòmica

La tercera onada del coronavirus i, per descomptat, les conseqüències de la borrasca Filomena, han complicat la recuperació econòmica del país, i tant La Moncloa com els bancs i els organismes econòmics, donen per fet que el creixement econòmic d'aquest 2021 serà més lent.

El govern es prepara per «sis mesos molt durs» fins que la vacunació es generalitzi, i assumeix que durant aquest període s'haurà de prendre decisions molt dràstiques. En el millor dels casos, s'espera que al juliol hi hagi un 70% de la població vacunada: 33 milions de persones. Ara bé, a l'estiu ja serà massa tard perquè el 'boom' turístic compensi les pèrdues, i assumeixen que a mitjà termini Espanya no tornarà a ser una potència turística.

Conscients d'aquest nou panorama, a La Moncloa es preparen per desplegar un nou paquet de mesures de l'anomenat «escut social». Com va succeir durant la primera onada, al març i abril, l'objectiu és minimitzar les conseqüències econòmiques de la pandèmia, sobretot després de les noves restriccions imposades per frenar la tercera onada.

La majoria de les mesures per ajudar els més afectats per la crisi finalitzen el 31 de gener. Però el ministeri d'Economia té previst ampliar fins al 31 de març la possibilitat d'acollir-se a la moratòria de les hipoteques, i estendre la suspensió de les obligacions derivades dels contractes de crèdit sense garantia hipotecària.

La pròrroga beneficiarà a milers de famílies que han perdut per l'aplicació dels ERTO o per cessament d'activitat. La protecció de la moratòria legal durant el primer estat d'alarma va ser ampliada des de juliol fins al passat 30 de setembre pels rebrots del coronavirus i les fràgils expectatives econòmiques. A l'octubre va quedar suspesa, i ara serà reactivada. 

El Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts l'ampliació del termini de sol·licitud de la moratòria, fins al 31 de març. La idea principal és que s'uneixi amb la pròrroga posada en marxa pel sector bancari. L'ampliació oficial s'allargarà tres mesos, als que després s'afegiran els nou mesos de moratòria dels bancs; un any en total.

Qui pot demanar la moratòria

Les famílies que compleixin amb els requisits podran sol·licitar les dues pròrrogues. En aquest cas no hauran de pagar la hipoteca durant un any, ja que primer tindran una moratòria de tres mesos, sense meritació d'interessos, i després una altra de nou, amb meritació d'interessos. El govern estableix quatre requisits de vulnerabilitat per sol·licitar l'ajornament:

  • El sol·licitant ha d'haver-se quedat sense feina o ser un empresari amb una pèrdua d'ingressos superior al 40%.
  • Tenir una renda mensual per sota del límit de tres vegades l'Iprem (uns 1.600 euros).
  • Les despeses de la hipoteca i els subministraments bàsics han d'igualar o superar el 35% dels ingressos.
  • Quan la càrrega hipotecària s'ha multiplicat per 1,3 des de l'inici de la crisi.

Els que no compleixin aquests requisits hauran de negociar amb la seva entitat la concessió del termini de nou mesos. En aquest cas, les entitats bancàries poden establir els seus propis criteris en les negociacions amb els hipotecats. El govern assegura que qualsevol ciutadà que no compleixi els requisits de vulnerabilitat, pot acudir a la seva entitat financera i demanar la moratòria que han posat en marxa els bancs.

Dos milions de beneficiats

Un milió de persones s'han beneficiat ja d'aquestes moratòries, i els responsables dels bancs es mostren disposats a negociar fins i tot amb els clients que no compleixin els requisits. Reconeixen que es tracta d'una qüestió comercial, i que cap entitat vol que els seus clients deixin de pagar.

Des dels bancs també recorden que algunes persones van pactar ajornar durant nou mesos el pagament de la quota de la hipoteca al setembre, quan va finalitzar la moratòria oficial, i ara al juny hauran de renegociar. Segons dades del Banc d'Espanya, prop de 600.000 persones s'han beneficiat de la moratòria del govern.

L'any 2020, els bancs van concedir una mica més d'1,3 milions de moratòries a hipotecats que no complien els requisits marcats pel govern. A més, sumant la resta dels ajornaments, sumen un total de dos milions de persones beneficiades.