Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Factures dels veïns del carrer de Wad-ras

Endesa cobra factures als veïns d'un bloc de Reus que han estat sense llum durant mesos

Veïns del número cinc amenacen amb una pistola la presidenta de la comunitat | El bloc torna a tenir llum després de prop de dos mesos

Natalia Rusneac i Josep Machado
Natalia Rusneac i Josep Machado amb les factures que reclama Endesa | Jordi Olària Gras

 

La comunitat del número cinc del carrer de Wad-ras del barri del Carme Reus intenta tornar a la seva vida quotidiana. S'han passat gairebé dos mesos sense llum, i han hagut d'assumir una despesa de 19.460 euros a repartir entre setze domicilis. La factura total, per a cada família, ha estat de 1.050 euros, una factura que també passaran als bancs propietaris dels pisos buits del bloc. La sorpresa els ha arribat aquests dies, quan han anat rebent factures d'Endesa que corresponen al període en el qual no tenien llum.

Endesa vol cobrar 84 euros a un domicili per la facturació compresa en l'1 de març i el 4 d'abril. El tall de llum es va produir el 7 de març i no han recuperat el corrent elèctric fins aquest dilluns, 29 d'abril segons Josep Machado, vicepresident de la Coordinadora Ciutadana i d'Entitats i president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme.

En una situació similar hi ha una segona família, a qui la companyia subministradora reclama 117 euros entre el 10 de febrer i 12 d'abril. Els veïns es mostren escandalitzats, «és abusar de les propietats i dels ciutadans», conclou Machado. «Han tingut factura les onze persones que tenen comptadors legals», afirma.

Factures dels veïns del carrer de Wad-ras
Factura d'un dels veïns del carrer de Wad-ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

El deute dels bancs amb la comunitat de veïns

El BBVA, Bankia i Caixabank tenen un pis cadascun al bloc. Només el darrer està al dia del pagament de la comunitat, però deu aquesta despesa de 1.050 euros corresponent a la derrama de la nova instal·lació elèctrica. Tant el BBVA com Bankia han estat denunciats als jutjats perquè deuen 9.000 euros només en quotes pendents. S'hi suma, a més un propietari que ha marxat de l'edifici, a l'estranger segons la presidenta de la comunitat, i tampoc s'ha fet càrrec de les despeses.

La relació familiar amb l'empresa que ha fet la instal·lació elèctrica de nou i a prova d'incendis ha permès a Natalia Rusneac, presidenta de la comunitat, poder assumir les despeses provisionalment. Precisament Rusneac ha patit, aquest dilluns, una amenaça a punta de pistola. Segons el vicepresident de la Coordinadora Ciutadana i d'Entitats, Josep Machado, ahir es va concertar una reunió amb tots els inquilins del bloc.

Coordinadora Entitats carrer Wad-ras
Rafael Fernández, president de la Coordinadora, Natalia Rusneac i Josep Machado a la porta del número 5 del carrer de Wad-ras | Jordi Olària Gras

 

Amenacen amb una pistola la presidenta de la comunitat

Hi ha tres famílies que hi viuen en situació irregular i que reclamaven, assegura Machado, tornar-se a connectar irregularment a la xarxa elèctrica de l'edifici. Afirma, de fet, que Natalia Rusneac, presidenta de la comunitat, va convocar una reunió amb tots els inquilins, i que una d'aquestes famílies es va dirigir a Rusneac i «la van arribar a amenaçar amb una pistola, hi ha hagut uns nervis i una tensió que no era normal; han intentat fer un sabotatge calant foc als comptadors».

Amb els ànims més tranquils, ha relatat, han acordat acompanyar les famílies a Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus. Segons la Coordinadora, el govern local s'ha compromès a ajudar a resoldre la situació. Els veïns, afirmen, s'hi posen de cara perquè «són famílies que tenen nens petits i que no s'han comportat malament». Machado assegura que les famílies que viuen en situació irregular s'han compromès a pagar el rebut de llum cada mes.

Ara, apunta, cal «que l'Ajuntament posi els mitjans, des de Serveis Socials, i que els posi comptador d'aigua i comptador d'electricitat; és una llei que ja està vigent i demanem que ho facin». La sortida, però, podria no tenir viabilitat legal. Precisament la setmana passada, arran de la polèmica per les llanternes que Benestar Social cedeix als veïns en situació d'emergència, des del consistori s'explicava que estan «lligats de mans i peus» pel que fa a les famílies que no tinguin un comptador de llum regular. Les administracions poden assumir factures, però no, explicaven, donar d'alta comptadors en pisos que no són ni públics.

carrer Wad-ras Reus
Els veïns del carrer de Wad-ras han fet instal·lar una càmera de seguretat a l'entrada i en col·locaran una altra als comptadors | Jordi Olària Gras

 

Estira-i-arronsa entre la Coordinadora i el govern local

L'estira-i-arronsa entre el govern local i els veïns del barri del Carme i la Coordinadora d'Entitats no és nou. Machado presideix l'associació de veïns del barri del Carme, i allà també ha reclamat que l'Ajuntament actuï contra les ocupacions il·legals. A principis de mes denunciaven que, segons dades de la Coordinadora, un de cada quatre pisos de Reus està ocupat.

L'Ajuntament, per boca del regidor d'Urbanisme Marc Arza, va considerar que «tot i que és una qüestió molt greu, fa riure». La situació ha anat pujant de to a mesura que s'han anat acostant les eleccions municipals, i Arza també ho deixava entreveure a principis d'abril. El cas és que Josep Machado forma part de la llista electoral d'Ara Reus o, com a mínim, figura al seu material de campanya. A més, és representant del partit de Dani Rubio a la comissió d'Urbanisme local.