Endesa negocia amb Govern, diputacions i ajuntaments com pagar el deute de les famílies vulnerables

La Generalitat va enviar una carta amenaçant amb possibles sancions, si talla la llum a llars amb problemes a partir de l'1 d'octubre

Endesa
Endesa podria ser sancionada si talla la llum a famílies vulnerables | Cedida

Endesa està negociant amb el Govern, les diputacions i les entitats municipalistes com abordar el deute per pobresa energètica. Fonts de l'empresa han explicat a l'ACN que l'objectiu segueix sent el cofinançament, tot i que totes les opcions estan sobre la taula.

La intenció és arribar a un acord, sense calendari. Endesa ha rebut ja la carta que va enviar el Govern advertint que si tallava la llum a les famílies vulnerables l'1 d'octubre, estaria incomplint la Llei 24/2015 i s'enfrontaria a expedients i possibles sancions. Mentrestant, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) demana que Endesa condoni el 100% del deute. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va reclamar que fos la Generalitat i no les administracions locals qui s'ocupi del 50% del deute.

Reclamen 1,5 milions a la Paeria

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va instar la Generalitat a «liderar políticament i jurídicament» la defensa dels drets energètics de la ciutadania més vulnerable del país i a fer de «paraigua» en la negociació amb les grans companyies elèctriques. Ho va fer en relació a la reclamació d'Endesa del pagament del deute de gairebé 1'5 MEUR per part de 1.261 famílies vulnerables de la ciutat i en què s'advertia d'una possible suspensió del subministrament. 

Des que la Paeria va rebre el burofax d'Endesa l'1 d'agost, que no hi ha hagut cap contacte amb la companyia i ara Pueyo ha demanat la condonació del deute així com que la resta d'ajuntaments afectats també ho facin.

En primer lloc, Pueyo va voler deixar clar que no acceptarà cap «xantatge ni res que s'hi assembli», així com que tampoc acceptarà «l'amenaça» de privar d'un dret bàsic com són la llum i el gas a aquestes 1.261 famílies lleidatanes. Pueyo va assegurar que si s'ha de triar entre les «grans corporacions» i les famílies, sempre triaran les segones. Així mateix, també va considerar que la prioritat de la Paeria ha de ser «atendre i protegir» les famílies en situació de vulnerabilitat.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari