Endesa ha interposat una demanda de judici monitori contra una veïna del barri de la Bordeta de Lleida en situació de vulnerabilitat reconeguda per reclamar-li el pagament d'un deute de 5.832 euros que acumula amb la companyia per no poder fer front a les factures de la llum dels darrers quatre anys.
D'acord amb el previst a la Llei 24/2015, Endesa no pot tallar-li el subministrament però ara li reclama aquests diners per la via civil. Des de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) han mostrat la seva «preocupació» pel fet que no es tracti d'un cas aïllat sinó d'una «nova estratègia per part de la companyia» per «pressionar l'Administració per acabar cobrant de les arques públiques». Endesa lamenta la situació d'aquesta veïna de Lleida i emplaça el Govern a signar un conveni per evitar que «el deute segueixi recaient sobre les persones».
Està divorciada i fa anys que no troba feina
Dolors Ortiz té 50 anys, està divorciada i fa anys que no troba feina. Pateix artrosis degenerativa, desgast de peus, urticària crònica i ansietat, que atribueix sobretot als «nervis» de la situació que porta vivint els darrers anys. Resideix en un pis al barri de la Bordeta de Lleida amb la seva filla de 20 anys que pateix trastorns alimentaris i de personalitat, però fins fa dos anys també tenia a càrrec seu l'altre fill que té. Actualment, percep un ajut social de 430 euros mensuals. El banc es va quedar amb el seu pis després d'una execució hipotecària però s'hi va poder quedar després d'acordar un lloguer social, pel qual paga 108 euros al mes.
Les dificultats econòmiques també van provocar que comencés a no poder pagar les factures dels subministraments des del 2015, moment en el qual es va adreçar als Serveis Socials i va obtenir l'informe de risc d'exclusió residencial, establert a la Llei 24/2015, i evitar així el tall. No obstant, des de llavors ha acumulat un deute amb Endesa que supera els 5.800 euros, el qual, assegura, no pot assumir i en demana la condonació.
Des de fa temps, Dolors Ortiz ha rebut cartes i correus electrònics per part d'Endesa recordant-li el deute pendent. Però la setmana passada, va rebre un comunicat on se li notifica que Endesa ha interposat una demanda de judici monitori contra ella per reclamar-li aquest deute que acumula amb la companyia per l'impagament de les factures de la llum.
Un judici monitori
En aquesta ocasió, Endesa ha optat per un judici monitori, un procediment més ràpid i que en alguns casos no permet la sol·licitud d'un advocat d'ofici i l'assistència jurídica gratuïta. En el cas d'Ortiz, en tractar-se d'una reclamació de més de 2.000 euros, sí que necessita la intervenció d'advocat i procurador i ara es troba a l'espera de resposta de la seva sol·licitud d'advocat d'ofici. Un cop li sigui adjudicat, tindrà vint dies per oposar-se a la demanda.
«M'empara la llei i tinc informe de vulnerabilitat de cada any però la companyia no ha complert i m'ha portat a judici», lamenta aquesta veïna de Lleida, que agraeix el suport que està rebent. «Tiraré endavant, lluitaré i acataré el que diguin però Endesa ha de complir la Llei 24/2015», de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, sosté Ortiz.
L'APE considera que pot tractar-se «d'una nova estratègia de pressió» per part de la companyia
Des de l'Aliança contra la Pobresa Energètica han mostrat la seva «preocupació» pel fet que Endesa hagi començat a portar a judici a famílies en situació de vulnerabilitat «malgrat ser coneixedors de la seva condició», per tal de reclamar-los el seu deute acumulat. La portaveu de l'APE, Maria Campuzano, adverteix que el d'aquesta veïna de Lleida pot no ser un cas aïllat sinó «una nova estratègia per part de la multinacional».
Campuzano considera «especialment greu» tenint en compte que actualment s'estan produint les negociacions entre l'empresa i la Generalitat «per posar fi a aquest deute i deslliurar moltes famílies de l'angoixa que els genera tenir factures impagades». En aquest sentit, l'APE no descarta que es tracti «d'una tàctica de pressió més de cara a l'Administració per aconseguir els seus objectius».
Des de l'Aliança contra la Pobresa Energètica adverteixen que el cas de Dolors Ortiz «pot marcar un abans i un després en les pràctiques abusives d'Endesa envers les famílies vulnerables». «És intolerable fer passar a aquestes famílies per un procediment judicial quan l'empresa coneix perfectament la seva situació econòmica i el que suposa per a elles haver d'anar a judici», lamenta Campuzano.
Endesa emplaça el Govern a signar un conveni per evitar que el deute «segueixi recaient sobre les persones»
Des d'Endesa lamenten la situació en què es troba Dolors Ortiz i assenyalen que aquesta «reflecteix una problemàtica real i preocupant» perquè «el deute segueix recaient sobre les persones si no es troba una ràpida solució». La companyia insisteix en la necessitat d'establir un conveni «que garanteixi la concessió d'ajuts o descomptes que permetin evitar aquestes situacions d'endeutament, tal com estableix la llei catalana».
Endesa remarca que «no té cap voluntat d'interrompre el subministrament a clients en situació de vulnerabilitat» i assegura que no ho ha fet en els darrers quatre anys. La companyia expressa la seva voluntat de signar aquest conveni per tal que la Llei 24/2015 es pugui aplicar a les persones en situació de vulnerabilitat.