obres pont tournai

Enfonsen un pont medieval de Bèlgica perquè puguin passar creuers

Aquest projecte ha comptat amb el rebuig de nombrosos ministres, però s'ha decidit continuar amb la feina

Tournai, un poble a l'oest de Bèlgica, és molt famós per la llarga història que acumula darrere seu: està replet de monuments històrics que relaten totes les èpoques que ha viscut aquesta ciutat. Amb més de 700 anys d'antiguitat, un dels grans emblemes que té és el pont dels forats de Tournai, un dels tres ponts militars més antics d'Europa.  Però, malauradament, d'aquí poc deixarà de ser-ho.

L'Ajuntament de Tournai va prendre la decisió de reemplaçar el seu històric pont  per un altre que permeti que els creuers puguin passar. És per això que les obres ja s'han iniciat aquest passat cap de setmana i han començat a desmuntar i ampliar la infraestructura per tal que vaixells més pesats puguin travessar el riu.

Es contempla que puguin arribar a passar vaixells de 2.000 tones

Fins ara, pel riu Scheldt, pel qual creua el pont, podien transitar vaixells de fins a 1.500 tones. Serà a partir que acabin les obres que  les embarcacions de fins a 2.000 tones  podran travessar el pont també.

obres pont tournai
Les obres es van iniciar aquest passat cap de setmana | Twitter (@F3nord)

 

Aquest projecte ha estat impulsat després que des de l'Ajuntament s'observés que s'estaven quedant enrere pel que fa al comerç i trànsit naval. A més, darrere d'aquest enderrocament, hi ha un gran projecte de més de quatre milions d'euros, el qual pretén crear un nou canal que connecti amb el riu Sena.

Polèmica entre els veïns i polítics de Bèligica

Molts veïns de la ciutat  ja han fet pública la seva queixa, ja que creuen que es tracta d'un monument amb un caràcter emblemàtic. Fins i tot, molts d'ells van organitzar una recollida de firmes, però l'ajuntament no ho va tenir en compte. Una altra organització que se'n va assabentar dels fets va ser el Consell Internacional de Monuments i Llocs, i el qual va enviar el cas a la UNESCO perquè prengués mesures.

obres pont tournai
El projecte, que està previst que finalitzi amb aquest nou aspecte, està enllaçat amb la creació d'un altre que ho vol connectar amb el riu Sena | Twitter (@Mathieu_lafleur)

 

Està sent un cas especialment polèmic pels veïns de la ciutat belga, i encara més pel procediment que es vol seguir per a la reforma del pont. El responsable de les obres es va comprometre a descompondre el pont. D'aquesta manera, el que s'està fent ara mateix és  treure pedra per pedra el pont per tal de tornar-lo a construir amb les mateixes peces, tot i que de forma diferent.

També et pot interessar...