Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà subjectant un mòbil amb una notificació de correu

L'engany viral que posa en alerta a Amazon a Espanya: «Sentim molt el que ha passat»

Aquest correu electrònic ha posat en alerta el gegant electrònic

Amazon és al punt de mira. El gegant del comerç electrònic ha aconseguit guanyar la batalla en quota de mercat respecte al comerç tradicional en els darrers anys. Tot i això, no només és notícia a causa de la seva alta facturació.

Aquí el client pot trobar de tot a preus molt competitius. Tot i això, en aquestes últimes setmanes Amazon és protagonista a causa d'una estafa que ha saltat a la llum, molt relacionada amb el gegant electrònic.

L'estafa, com passa amb d'altres, com les relacionades amb les entitats bancàries, comença amb un correu electrònic. Ves amb compte, tu també podries formar-ne part.

Així és l'estafa viral en què s'ha vist embolicat Amazon

Aquesta nova estafa es basa en l'enviament d'un correu electrònic des d'un compte de correu que arriba a nom d'Amazon. S'hi ofereixen diners al client per treure un comentari negatiu que s'hagi fet després de la venda d'un producte del gegant de l'e-commerce.

Una investigació que ha dut a terme El Periódico de España assenyala que aquest correu podria destapar un frau molt estès relacionat amb les ressenyes que el client deixa als productes d'Amazon.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Per evitar males ressenyes, s'ofereix un xec regal d'Amazon | Getty Images

Els estafadors es fan passar per Amazon al seu missatge

Al correu es pot llegir el següent: «Sentim molt el que ha passat. Com a equip responsable d'Amazon, la nostra missió és satisfer-lo».

I segueix: «Per mostrar la nostra sincera disculpa per les molèsties causades, estem disposats a oferir-vos una compensació, amb l'esperança que pugui oblidar la nostra inadequada qualitat de producte i esborrar el comentari negatiu per nosaltres».

El gegant de l'e-commerce investiga els fets

Com es pot veure, la dinàmica d'aquest suposat frau és força senzilla. Quan l'usuari deixa una ressenya negativa sobre un producte, rep un correu electrònic, al marge de l'aplicació i de tot el que engloba Amazon, convidant-lo a esborrar-lo. A canvi, se li ofereix un xec regal d'Amazon. En cas que retiri el comentari, rebria el regal just després.

Com expliquen des d'El Periódico de España, Amazon ha reconegut estar duent a terme una investigació interna. Tot i que no és una pràctica il·legal, això podria suposar un frau a les normes d'ús del comerç.

Segons han explicat fonts de l'empresa al diari: «La investigació segueix el curs i prendrem les mesures i accions adequades».

Aquesta ha estat la decisió d'Amazon

Des d'Amazon, a més, es reserven el dret a guardar-se altres detalls relacionats amb la investigació. Per això, mentre avança i van recollint més dades, han decidit anul·lar aquests pagaments que s'han realitzat amb els xecs regal que han arribat a través del correu.

L'empresa també anul·larà aquells pagaments que consideri que poden tenir relació amb el suposat frau. A més, s'ha descobert que un altre gegant del comerç electrònic podria tenir molt a veure en l'enviament d'aquest tipus de correus.

Alibaba tindria molt a veure-hi

Amazon afirma que el correu electrònic no l'envien ells, sinó algun venedor extern fent ús de la plataforma. Així mateix, tampoc no aclareix com han aconseguit els defraudadors les dades de contacte dels compradors a qui envien el correu.

Foto d'un treballador d'Amazon agafant un paquet
L'empresa assegura haver obert una investigació interna per resoldre els fets | GTRES

Des d'El Periódico de España, a més, descobreixen que el domini associat al correu que s'envia als clients no pertany a Amazon. En canvi, l'amo és Alibaba, la competència directa d'Amazon, creada a la Xina.

Els consells d'Amazon per identificar correus electrònics fraudulents

Des de la pàgina oficial d'Amazon, l'empresa ofereix alguns consells per conèixer quan un correu electrònic pot ser fraudulent i evitar que els clients caiguin en una estafa.

En primer lloc, afirmen que la informació d'Amazon Pay mai no se sol·licitarà via correu electrònic. Així mateix, avisen que cal tenir precaució amb els fitxers adjunts dels correus electrònics i comprovar que el correu no té errors ortogràfics. Comprovar l'adreça del remitent i de la pàgina web també és necessari, així com protegir la informació del compte d'usuari.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!