Imatge d'arxiu d'una persona en cadira de rodes

L'Enol, el nou 'miracle' del doctor Cavadas: un jove que estava condemnat a una cadira de rodes de per vida

El jove asturià, de 23 anys, ha tornat a caminar després de ser operat pel reconegut cirurgià a l'Hospital de Manises

El doctor Pedro Cavadas ha aconseguit que un jove asturià als que els seus metges havien dit que no tornaria a caminar hagi recuperat la seva mobilitat. Encara que en els darrers mesos el cirurgià valencià ha estat notícia per les seves encertades prediccions sobre el coronavirus, no ha deixat de tractar pacients. Cal recordar que el doctor Cavadas realitza fins a 1.800 intervencions quirúrgiques cada any, des de reconstruccions a trasplantaments, passant per reimplantacions d'extremitats i reseccions de tumors cerebrals.

Ara, el doctor Pedro Cavadas ha aconseguit que Enol, un jove asturià en cadira de rodes, recuperi mobilitat. El noi va néixer amb la síndrome de Warkamy, una afecció coneguda com a trisomia 8, que provoca malformacions en diferents òrgans. En el cas d'Enol, va tenir afectacions als tendons, que no creixien al mateix ritme que la resta del seu cos. L'any 2010 va ser intervingut a l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i els experts allí li van dir que no podria caminar mai més, per la qual cosa estava condemnat a una cadira de rodes de per vida i a patir «dolors terribles» per sempre.

El 'miracle' que canviaria la vida del jove asturià

Tot i les nul·les esperances que tenien, durant l'estiu de 2018, la família de l'Enol va recuperar l'esperança gràcies al doctor Cavadas. Segons ha explicat la seva mare al diari 'El Comercio', es van assabentar de la intervenció del metge valencià a un jove tetraplègic, en la qual el cirurgià valencià va aconseguir unir la columna vertebral a la pelvis utilitzant os del peroné.

Van concertar una cita amb ell, en la qual el doctor Cavadas els va comentar que hi havia una possible solució: «Es canvia la musculatura de darrere a davant, es col·loca la ròtula en el seu lloc, que està desviada, rehabilitació i a caminar», els va explicar en aquella visita, retornant a la família totes les esperances que havien perdut. Uns mesos després, durant l'any 2019, l'Enol va ser operat tres vegades pel doctor Cavadas a l'Hospital de Manises.

Després de les intervencions, el jove asturià va començar la seva rehabilitació i a poc a poc va començar a no dependre de la seva cadira de rodes. I des de fa dos mesos ja pot caminar per casa sense ajuda i es desplaça pel carrer només amb l'ajuda d'una crossa. Durant el mes de novembre té prevista l'última visita amb el cirurgià i, si tot segueix el seu curs, rebrà l'alta mèdica. Un 'miracle' que ha deixat una petjada que mai oblidarà la família d'Enol. «Mai sabrà el que ha fet per nosaltres», han manifestat.