Persona en una vinya

Els 6 millors cellers per descobrir l'enoturisme a Tarragona

És un bon moment per conèixer de primera mà el procés i els millors cellers de Tarragona on fer enoturisme

Des de final d'agost fins ben entrat l'octubre, segons la zona i l'altitud, els habituals de l'enoturisme a Tarragona i les vinyes viuran la verema anual, el moment ideal per conèixer de prop una de les principals activitats agroalimentàries de les nostres comarques i la més estesa pel territori. Trepitjar els bancals, la recol·lecció del raïm (per mitjans manuals o amb màquines), el derrapat i la primera premsada són parts d'un ritual mil·lenari i tota una experiència per descobrir.

I si la tècnica i el procés no us importen tant com el resultat, els cellers també us oferiran la possibilitat de tastar els seus vins, comentar-los amb els seus propietaris i comprar-los. Gairebé tots els vinicultors, avui, faciliten el contacte directe amb el visitant, sigui amb visites concertades o amb itineraris prèviament organitzats.

Alguns, però, ofereixen algun valor afegit  (paisatge, productes, activitats paral·leles) que fan l'experiència més completa. Repassem algun d'aquests cellers especials i significatius per fer enoturisme a Tarragona.

Cal Compte

Per començar aquest recorregut, ens n'anem fins a la D.O.P. Priorat, la comarca vinícola per excel·lència i el bressol d'alguns dels millors vins del món. Un sòl caracteritzat per la llicorella o pissarra, les vinyes plantades en terrasses, una climatologia dura amb calor i poca aigua, amb el resultat de produccions baixes i vins d'alta qualitat. A Torroja del Priorat, hi trobem el celler Terroir al Límit, una aposta pels vins de finca i l'expressivitat del terròs.

Cal Compte
Cal Compte és una de les cases amb més encant de la comarca | Priorat Enoturisme

El celler es troba a Cal Compte,  una de les cases amb més encant de la comarca, en la qual és possible allotjar-s'hi i tastar la cuina típica del Priorat. La casa data del 1801, en el moment de més expansió de les vinyes a la regió, en època pre-fil·loxèrica. Dominik Hubert va convertir aquest edifici patrimonial en una casa d'hostes per als visitants de Terroir al Límit. Un lloc excel·lent per entendre i gaudir de la cultura de la verema i l'enoturisme a Tarragona.

Vins i Olis Suñer

Viatgem fins a la Ribera d'Ebre, una comarca encara molt desconeguda pel que fa a la vitivinicultura, però que a poc a poc s'està fent un lloc entre les millors destinacions per a practicar l'enoturisme a Tarragona. De fa un temps, s'hi han establert diversos cellers joves que aposten pels vins ecològics i biodinàmics, amb el riu com a valor afegit. Fer una visita a algun d'ells es garantia de passar una bona estona.

Vinya amb raïm
La Ribera d'Ebre és una comarca encara molt desconeguda pel que fa a la vitivinicultura | Getty Images

Com per a exemple el celler Suñer, a Ginestar, que ofereix un programa d'activitats complet que, amb el nom de Wine en Kayak  inclou una navegació per l'Ebre en kayak o paddle surf de Móra La Nova a Ginestar, la visita a una vinya de macabeu, la degustació d'una clàssica clotxa i un tast del vi blanc que elaboren 4 viticultors de la ribera, LaPocaVergonya. Un fantàstic matí enmig de la natura, el riu i les vinyes.

Clos Galena

Tornem al cor del Priorat per visitar les vinyes i celler de Clos Galena. La galena, el mineral que s'extreia històricament de les mines de la comarca, com ara les de Bellmunt que són visitables, dona nom aquest enclavament. Al terme del Molar, compta amb antics terrenys de la veïna Cartoixa d'Escaladei, l'origen de la cultura vinícola del Priorat gràcies als seus monjos. Produeix vins de qualitat com Galena o Formiga de Vellut, que es poden tastar al mateix celler.

Vinya de Clos Galena
Produeix vins de qualitat com Galena o Formiga de Vellut, que es poden tastar al mateix celler | Turisme Priorat

A més a més, Clos Galena té preparats tres itineraris d'enoturisme a gust del visitant. Es podrà escollir entre passejar-se per les vinyes ecològiques de la finca, comprendre els processos d'elaboració del vi i l'oli, fer-ne tastos comentats amb els enòlegs de la casa, fer un esmorzar de forquilla amb productes de proximitat o fer totes les coses alhora.

Adernats

Al mig de la plana de l'Alt Camp, només a 12 quilòmetres del mar, trobem el poble de Nulles. La seva cooperativa, la Vinícola de Nulles, compta amb un edifici emblemàtic que es coneix com la Catedral del Vi, una construcció impactant obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell i que data de començaments del segle XX. en les seves grans tines d'obra s'hi fa vi de les varietats autòctones de la regió, com el Macabeu, el Xarel·lo i el Moscatell.

Vinya i muntanya
La Vinícola de Nulles, compta amb un edifici emblemàtic que es coneix com la Catedral del Vi | Getty Images

Es pot descobrir la Catedral del Vi de Nulles mitjançant alguna de les activitats preparades per conèixer el celler i la regió. És una de les experiències d'enoturisme a Tarragona més conegudes i accessibles. Recórrer els passadissos, tastar els vins i caves que s'hi produeixen, descobrir la típica calçotada de l'Alt Camp, visitar els encontorns copa en mà o anar-hi per la Vinitfest, la festa major del vi que se celebra cada juliol.

Cal Menescal

Terra Alta, el país de les Garnatxes Blanques, ens acostem fins a Bot, nucli d'una extensa tradició vinícola i cellerista. Envoltat del paisatge que va encantar Picasso són moltes les opcions que ofereix la comarca per gaudir del món de vi. Al Celler Menescal, productors de vins i vinagres de gran qualitat hi podrem visitar 150 metres quadrats d'exposició sobre el treball de la vinya i la història del celler.

Raïm
Un fet diferencial és que a Menescal la cultura del vi també s'acosta als nens | Getty Images

Visitarem les vinyes més velles, de més de 75 anys, i n'entendrem el tipus de cultiu. Comptar amb el museu rural ens facilitarà comprendre com ha evolucionat la manera de fer vi al llarg del temps. Finalment, és clar, tastarem els productes del celler. Un fet diferencial és que a Menescal la cultura del vi també s'acosta als nens amb activitats pedagògiques pensades i orientades als més petits.

Augustus Forum

Augustus Forum és un celler del Sant Vicenç, al Baix Penedès, només a 3 quilòmetres del mar. Compta amb unes vinyes al costat dels vestigis de l'antiga Via Augusta romana. Tot i que fan tota mena de vins, el celler s'ha fet universalment famós pels seus vinagres, alguns dels quals es consideren dels millors del món, molt apreciats gastronòmicament.

Copa de vi amb una vinya de fons
El celler s'ha fet universalment famós pels seus vinagres | Getty Images

Ofereix moltes opcions d'enoturisme a Tarragona en un entorn plenament mediterrani i bucòlic, amb itineraris pensats per la família o visites combinades amb el Museu Pau Casals del Vendrell. Per aquesta verema, organitzen dos dies de festa on el visitant podrà collir i premsar el raïm amb els peus, a la manera tradicional per seguir amb un clàssic dinar de vinya.