El baròmetre del CIS que s'ha fet públic aquest dijous, 16 de gener, situa el PSOE com la força més votada amb el 28,3% dels vots, seguit del PP, amb el 20%. La tercera força seguiria sent Vox, amb el 15,3%, seguit d'Unides Podem, amb el 12,8%. Ciutadans reté un 5,6%. Pel que fa als partits catalans, ERC manté un 3,6% de suports; Junts per Catalunya se situaria en el 2,2% i la CUP, en l'1%.
A grans trets, doncs, totes les formacions mantenen els suports que van obtenir a les urnes el passat 10 de novembre. El pacte no desgasta, almenys per ara, ni el PSOE, ni Unides Podem ni ERC, que hi va donar suport amb l'abstenció. La força més castigada és Ciutadans: perdria un punt respecte les passades eleccions generals, on ja va patir un claríssim retrocés passant de 57 a 10 escons.
El primer CIS de l'any, a fons
Un 75,3% dels espanyols afirma que la situació a Catalunya no va influir en el seu vot a les eleccions espanyoles del 10-N, segons el baròmetre del CIS postelectoral. Del 24,2% dels enquestats a qui sí va influir «el que ha passat darrerament a Catalunya» en la seva decisió de vot el 10-N, un 42,7% ha reafirmat la seva voluntat de votar pel partit per qui ja pensava fer-ho. En canvi, a un 9,3% l'ha portat a «canviar el seu vot a favor d'un partit que defensa més la unitat d'Espanya» i a un 15,7% «a votar pel partit que millor podia parar als partidaris de la independència de Catalunya».
D'altra banda, a un 13,3% els ha empès a votar «per un partit que defensa la independència» i a un 4,1% a fer-ho per «un partit que defensa el diàleg i l'entesa». A més, un 7,3% afirma que la situació a Catalunya els ha animat a votar i han descartat abstenir-se.
Pel que fa a les valoracions dels líders dels partits d'àmbit estatal, tots suspenen però el millor valorat és Pedro Sánchez (PSOE) amb una nota mitjana de 4,1. El segueixen Pablo Casado (PP) amb un 3,6; Inés Arrimadas (Cs) amb un 3,6; Pablo Iglesias (Podem) amb un 3,5 i Santiago Abascal (Vox) amb un 2,8.