Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

Una nova enquesta situa l'independentisme per sota del 50% dels vots i amb menys suports que ara

L'estudi del GESOP estima que les forces sobiranistes no arribaran al 47,5% dels suports obtinguts el 2017

Si les darreres enquestes han situat l'independentisme per sota del 50% dels vots, ara un nou estudi demoscòpic no tan sols confirma aquest primer fracàs, sinó que situa els suports a les forces sobiranistes per sota dels que van obtenir a les darreres eleccions, el 21 de desembre de 2017. Una enquesta del GESOP, feta pública en les darreres hores, apunta que la suma d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP es quedarà en el 47% dels vots.

Aquí es produeix el doble gerro d'aigua freda: no tan sols no s'arriba al 50% que s'han marcat com a objectiu les formacions independentistes; sinó que es queda per sota del 47,5% dels vots que els tres partits, sumats, van aconseguir a les eleccions de 2017. Uns vaticinis, doncs, gens optimistes per a l'independentisme a tres mesos i mig d'anar a les urnes que, això sí, mantindrien la majoria absoluta amb entre 71 i 73 diputats.

ERC s'imposaria i el PSC seria el partit que més creixeria

Més enllà d'interpretacions globals, però, l'enquesta del GESOP dona la victòria a ERC, que liderarà Pere Aragonès, amb el 22,9% dels suports, més d'un punt i mig més que fa tres anys. Això elevaria els republicans des dels 32 escons actuals fins als 35-36. La segona força seria la mateixa que fa tres anys: Junts per Catalunya, encara sense candidat a poques setmanes dels comicis. La formació 'puigdemontista' cauria més de tres punts: del 21,6% de 2017 al 18,3% que li augura el GESOP, que la faria caure dels 34 escons als 28-29.

La tercera força parlamentària seria la que obtindria una major crescuda a les eleccions. Es tracta del PSC, que assoliria vora quatre punts percentuals més —del 13,8% al 17,5% dels vots— i pujaria entre 7 i 8 diputats respecte els actuals, situant-se entre 24 i 25, i acostant-se a la posició de Junts per Catalunya. Per darrere, C's cauria a més de la meitat dels vots (del 25,3% de 2017 al 12,5%) i es quedaria amb 16-17 diputats, molt lluny dels actuals 36.

Hi hauria quatre forces més al Parlament: Catalunya en Comú-Podem, que creixeria lleugerament dels 8 escons als 9-10 que li pronostica el GESOP; la CUP, que doblaria els 4 diputats actuals arribant a 8 i sumant vora dos punts en vots, fins al 5,8%; i el PP, que també podria doblar escons i n'obtindria 7-8 després de caure a 4 el 2017. La irrupció de Vox al Parlament seria amb 5 diputats, segons el GESOP.