Imatge del Google Maps de l'Institut El Morell

Una enquesta pregunta a alumnes d'un institut de Tarragona si són independentistes o no

L'estudi està impulsat pel grup de recerca 'Llengua i Educació' de la Universitat de Lleida i finançat pel ministeri d'Economia

El grup de recerca 'Llengua i Educació' de la Facultat d'Educació de la Universitat de Lleida ha impulsat una enquesta sobre usos lingüístics que ha aixecat polseguera mediàtica per una de les preguntes. En concret, i tal com ha fet públic aquest divendres, 15 de novembre el Diari de Tarragona, l'enquesta demana pel grau d'afinitat dels estudiants d'ESO, alumnes d'entre 13 i 15 anys, amb la independència de Catalunya.

Aquest estudi, que ha estat finançat pel ministeri d'Economia, s'ha distribuït en centres d'arreu de la demarcació, així com de Catalunya. També es pregunta per com s'identifica, culturalment, l'estudiant; és a dir, si se sent culturalment català o espanyol.  Així mateix, també s'interroga per l'origen dels amics de l'alumnat, si són del país d'origen dels pares, catalans o d'altres països.

L'estudi porta per títol «Perfiles de aculturación y aculturación lingüística de los descendientes de migrados. Retos y potencialidades para el aprendizaje lingüístico y la inclusión lingüística y socioeducativa» i ha generat molt malestar entre els pares dels joves estudiants a l'Institut El Morell.  El centre ha proposat als pares el retorn de l'enquesta o, fins i tot, la destrucció de la mateixa. L'enquesta no es podia respondre de manera anònima. 

L'Institut El Morell ha rebut la instrucció dels Serveis Territorials d'Ensenyament de la Generalitat al Camp de Tarragona de col·laborar en aquest estudi. El seu responsable, Jean Marc Segarra, ha tirat pilotes fora, segons han recollit diferents mitjans, i ha manifestat, sobre aquesta polèmica, que «el contingut de la mateixa estava aprovat pels serveis centrals del departament».

Denúncia davant l'Alta Inspecció Educativa

L'Assemblea per una Educació Bilingüe ha fet públic que portarà el cas davant l'Alta Inspecció Educativa, del ministeri d'Educació.  Així mateix, també han fet públic que aquesta enquesta s'ha distribuït per centres de Barcelona, Girona, Madrid i Euskadi.