Ens podrem moure dins la nostra regió sanitària? Simón aclareix els dubtes

El govern espanyol s'obre a modificacions en les franges horàries però en principi es mantindran per protegir a grups vulnerables

Fernando Simón, durant una roda de premsa el 3 de maig de 2020
Fernando Simón diu que, en general, els territoris estan ben preparats per al futur| Catalunya Diari

Estarà permesa la mobilitat dins d'una unitat territorial durant la fase 1? El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, acaba d'esvair un dels grans dubtes que havien sorgit en les darreres hores i ha estat rotund: sí, ens podrem moure dins de la província si el nostre territori ha passat a la fase 1 o inicial del pla de desescalada.

Això permet que els ciutadans que es troben dins d'una mateixa unitat territorial (que pot ser una zona sanitària o, com en la majoria de casos, una província) que passa a la fase 1, puguin anar d'un municipi a un altre, cosa que no podran fer les zones que es quedin en fase 0 o preparatòria.

Simón ha dit en roda de premsa que la «mobilitat en les següents fases es restringirà a la zona territorial que passa aquesta fase, és a dir, si passa una província, la persona es podrà moure per aquesta província, i ha tornat a aclarir que una de les raons per les quals es proposen les unitats territorials és perquè les àrees no siguin massa petites.

Per una altra banda, ha aclarit que les franges horàries tindran alguna variabilitat però que es mantindran. «Ens interessa protegir a grups vulnerables i aquestes franges estan pensades perquè no hi hagi exposició a un risc superior en barrejar-nos amb altres grups de població», ha manifestat. Almenys durant la fase 1, les franges seguiran.

 

Franges horàries per a les terrasses

Fernando Simón no ha donat cap resposta concreta i tancada sobre si hi haurà franges horàries a les terrasses: «No sé si hi ha restricció horària, però el que no es podrà fer és si hi ha una franja per fer esport utilitzar-la per les terrasses». En canvi, ha valorat com a «propostes molt raonables» l'idea que canviïn els horaris de sortida dels nens a causa de la calor, i ha promès que es tractarà de modificar.

«Cada lloc ha d'adaptar les normes, s'han de fer unes recomanacions en l'àmbit nacional, però la idiosincràsia de certs territoris també s'avalua sense que augmenti el risc», ha dit el director d'emergències, d'acord amb una de les principals reivindicacions de les comunitats autònomes, que demanen una mena de desescalada a la carta atenent les especificitats.

 

Els informes de les comunitats autònomes

Pel que fa als informes rebuts per Sanitat de les comunitats autònomes, Simón diu que els territoris en general estan ben preparats per al futur, si bé és cert que algunes tenen una capacitat més gran que altres. «Les sol·licituds han demostrat que cada comunitat sap bé el que fa», ha indicat, i ha alertat de «problemes conjunturals que arrosseguem d'altres anys en salut pública».

A més de fer una nova crida a la responsabilitat de tots per evitar nous brots, ha afirmat que en principi es mantenen els 15 dies previstos perquè les comunitats facin les seves sol·licituds per passar de fase. Hi pot haver una certa flexibilitat, ha dit, però els terminis es mantenen, com també la província com a unitat territorial bàsica.


Comentaris

envia el comentari