Nissan torna a aplicar un ERTO a un miler de treballadors de la planta de la Zona Franca

La vaga al centre de Montcada i Reixac, que va començar dilluns, ha obligat a aturar l'activitat per manca de peces

Es preveu que hi hagi un ajust d'entre 400 i 500 persones amb prejubilacions i baixes voluntàries
La vaga a la fàbrica de Montcada i Reixac ha provocat que s'aturi la producció de Nissan a la Zona Franca. | CEDIDA

L'automobilística Nissan ha tornat a aplicar un ERTO a un miler de treballadors de la planta de la Zona Franca que treballaven en la fabricació de la pick-up Classe X de Mercedes i que s'han quedat sense peces per la vaga al centre de Montcada i Reixac, segons han informat fonts del comitè d'empresa i de la direcció de l'empresa.

La companyia va decidir dimecres passat enviar els treballadors a casa al migdia amb un permís retribuït per ahir i avui i a partir de dilluns tornaran a ser inclosos en l'expedient de regulació temporal d'ocupació. La manca de peces per la vaga al centre de Montcada i Reixac, que va començar dilluns, també va obligar a parar l'activitat a la planta que la marca té a Sant Andreu.

Rebuig dels sindicats a la mesura

Els sindicats han criticat que la decisió d'aplicar un altre ERTO als treballadors afectats «no té cobertura legal» i que ja estan estudiant presentar una demanda perquè «es rebutgi aquesta maniobra» de l'empresa. L'automobilística ja havia presentat expedient temporal per a tota la plantilla una setmana després que el govern espanyol declarés l'estat d'alarma.

Així mateix, el comitè d'empresa ha fet una crida als treballadors a seguir lluitant per evitar el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya. Mentrestant, han organitzat una caixa de resistència per ajudar els treballadors que fan vaga i que no percebran el seu salari. L'aturada de l'activitat a la planta de Montcada i Reixac va començar dilluns amb un seguiment del 100% i 48 hores més tard va repercutir a la resta de plantes per la manca de peces.

El futur de Nissan a Catalunya se sabrà a principis d'estiu

En les negociacions prèvies a l'inici de la vaga, els treballadors van reclamar a l'empresa un compromís per mantenir la producció i els llocs de treball 12 mesos i, mentrestant, continuar negociant un «pla industrial de futur per a les fàbriques catalanes». Els centres de la multinacional nipona han anat perdent volum de producció any a any i l'automobilística estudia des de principis d'any la viabilitat de les seves instal·lacions. A principis d'estiu, s'espera que es faci pública la decisió de l'empresa.

Aquesta setmana, l'empresa tenia la intenció de posar en marxa la línia dos a les instal·lacions barcelonines, que és la que produeix la pick-up Classe X de Mercedes. Segons fonts sindicals, entre dilluns i dimecres només s'han produït un centenar d'unitats de les més d'un miler que s'han d'entregar a Mercedes aquest mes.


Comentaris

envia el comentari