Pla detall d'un taüt amb flors vermelles

L'enterren en morir per coronavirus i apareix viu 20 dies després

L'home de 92 anys s'havia contagiat de Covid-19

La pandèmia del coronavirus ens està donant històries de tota mena. El darrer cas més sorprenent s'ha produït a Portugal on una família va enterrar un avi de 92 anys per coronavirus i després va ser informada que hi havia hagut un error i que finalment l'home era viu. Concretament, els fets han tingut lloc a la localitat de Santa María da Feira, al nord de Portugal.

 

El relat dels fets

Tot va començar ara fa dos mesos quan l'home de 92 anys va ser ingressat a l'Hospital d'Oliveira de Azeméis per problemes respiratoris. Durant la seva hospitalització l'avi es va contagiar de coronavirus i setmanes més tard la seva situació va empitjorar. El passat 10 de gener els metges van comunicar la mort de l'home per Covid a la seva família.

Dos dies després del traspàs de l'avi, la família va celebrar la vetlla, però no se'ls va permetre veure el cos de l'home a causa dels protocols del coronavirus. Posteriorment, es van detectar irregularitats en el registre de morts a l'hospital. La investigació va desembocar a una conclusió sorprenent: els sanitaris es van equivocar identificant el difunt.

L'avi que s'havia donat per mort i que ja s'havia enterrat, estava viu. D'aquesta manera, a qui s'havia enterrat era a una altra persona que havia traspassat per Covid-19. «Sé que en aquests moments els metges tenen molta feina, però espero que aquest esdeveniment serveixi perquè hi hagi més cura en el futur», indicava un dels familiars a 'Jornal de Notícias'.

Apareix viva després del seu funeral una espanyola 'morta' per Covid-19

Els professionals d'una residència de la localitat de Xove, a Lugo, es van endur la sorpresa de les seves vides quan Rogelia Blanco, una dona de 85 anys resident en aquest centre, va tornar a les seves instal·lacions el dissabte, 23 de gener, deu dies després que la donessin per morta i fins i tot es celebrés el seu enterrament. Pel que sembla, un error d'identificació va ser el causant que, durant 10 dies, Rogelia estigués 'morta' per a la residència on estava interna habitualment.

Els fets van passar al geriàtric d'Os Gozos, a Pereiro d'Aguiar, a la província d'Ourense. El centre es troba a 223 quilòmetres de Xove, però està gestionat per la Fundació San Rosendo, la mateixa que està darrere de la gestió del centre de Xove. Rogelia va ser traslladada allà, al costat d'altres 10 ancians, el passat 29 de desembre, després de donar positiu per Covid-19, ja que el centre d'Ourense disposa d'una planta adaptada per atendre els malalts d'aquesta patologia.

La Xunta de Galícia va acordar realitzar aquest trasllat pel brot de Covid-19 que afectava la residència de Xove, i se les va emportar mitjançant ambulàncies del servei adscrit a l'Hospital de Burela, a què correspon el centre de geriatria de Xove. Des de la Fundació San Rosendo han explicat que totes aquestes persones van ser traslladades a una planta independent, amb entrades i sortides pròpies, i que està equipada de mitjans i personal especialitzat per atendre les persones grans que hagin contret la malaltia. D'aquesta manera, la gent gran estava ben atesa i es mantenia la resta, que havien donat negatiu, fora del brot.

La Fundació explica també que «entre la gent gran traslladada es trobaven dues dones que tenien assignada la mateixa habitació. Un error d'identificació durant el procés de trasllat des de Xove a Pereiro d'Aguiar va propiciar que el 13 de gener se certifiqués la mort d'una d'elles, encara que equivocadament se li va assignar la identitat de la seva companya.

Aquest error va provocar que l'endemà se celebrés el funeral de Rogelia, tot i que ella encara era a la residència de Pereiro d'Aguiar, i ningú se'n va adonar, perquè el protocol anti-Covid obliga a mantenir els taüts tancats, així que la família no va saber que estava enterrant una altra dona. De fet, els familiars no es van assabentar del que havia passat fins aquest dissabte, quan Rogelia va tornar a la seva residència habitual de Xove, on també viu el seu marit.