Taules i cadires en una classe buida d'una escola

Entitats laiques rebutgen l'assignatura de religió islàmica a les escoles públiques catalanes

Consideren que «s'avança en la segregació de l'alumnat segons les seves creences»

Ateus de Catalunya, Europa Laica-Catalunya Laica i la Fundació Ferrer i Guàdia han mostrat aquest divendres el seu rebuig a la implantació d'un pla pilot de Religió islàmica en escoles públiques catalanes per ser un «pas enrere» per a aconseguir una educació laica, inclusiva i que respecti la diversitat.


En un comunicat, les tres entitats han assegurat que amb aquest projecte de la Conselleria d'Educació de la Generalitat s'avança cap a «un multiconfessionalisme a les aules i, en definitiva, cap a la segregació de l'alumnat en funció de les creences dels seus pares, mares i tutors».


Han sostingut que aquest pla suposa una «equiparació de privilegis amb la Religió catòlica, que serveix per a la perpetuació d'aquests, i un menyspreu a altres creences i conviccions», i han defensat que l'ensenyament de qualsevol religió ha de quedar fora de les escoles sostingudes amb diners públics i que la importància històrica i cultural de la religió es pot ensenyar transversalment en altres assignatures.

Classes de religió islàmica finançades amb fons públics

Amb la resolució aprovada pel Departament d'Educació, aquest curs s'impartiran classes per part de docents designats per la Comissió Islàmica d'Espanya i que es finançaran amb fons públics. 


Les entitats indiquen que defensen l'educació laica «perquè és integradora i inclusiva, perquè respecta les creences de l'alumnat sense imposar-ne cap sobre les altres». Per aquest motiu, demanen que l'assignatura de religió de qualsevol confessió quedi fora de les aules sostingudes amb fons públics. «En cap cas obviem la importància històrica i cultural de la religió, però aquests coneixements es poden ensenyar transversalment des d'altres assignatures com la història o les ciències socials», exposen.


El Departament d'Educació impulsarà aquest any un pla pilot per impartir religió islàmica als centres educatius públics. La resolució publicada aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) preveu que l'experiència s'apliqui aquest curs al Consorci d'Educació de Barcelona i als Serveis Territorials d'Educació al Baix Llobregat, Girona i Tarragona. Cada àrea educativa disposarà d'una persona docent per atendre centres de primària i de secundària, en funció de les peticions d'assistència a la matèria de Religió Islàmica.