Imatge de l'incendi que crema al pati d'una nau de fusteria de Bell-lloc d'Urgell

La prohibició que acaba d'entrar en vigor a Catalunya: fins al 15 d'octubre

Des de dilluns no es pot fer foc al bosc i no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria sense autorització expressa

A partir d'aquest dilluns està prohibit fer foc en terreny forestal a Catalunya. La prohibició s'allargarà fins al 15 d'octubre, segons ha informat el Departament d'Agricultura. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no pobles d'espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa d'Agricultura.

Així mateix, tampoc es poden fer focs d'esbarjo ni relacionats amb l'apicultura. Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les d'urbanitzacions es podrà fer quan s'utilitzin barbacoa d'obra amb mata guspires. També queda prohibit llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llençar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

El 2020, el millor any en dècades als boscos catalans

El recentment acabat 2020 va ser el millor any en dècades pel que fa al nombre d'incendis i hectàrees forestals cremades a Catalunya. En concret, es van registrar 289 incendis forestals que van cremar 209 hectàrees totals. El foc més significatiu es va donar el 17 d'octubre a les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de la Noguera, i va cremar 30,9 hectàrees forestals. Gairebé el 22% dels incendis van ser intencionats i un 10% per línies elèctriques.

Pel que fa a les dades provisionals d'aquest 2021, des del mes de gener, hi ha hagut 44 incendis forestals a Catalunya, que han cremat unes 21 hectàrees.