Un home amb mascareta i guants fumant, 02/07/2020

Entra en vigor a Catalunya la prohibició de fumar al carrer quan no hi hagi distància

A més, els negocis d'hoteleria i restauració hauran de tancar abans de la una de la matinada

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimarts les noves restriccions acordades amb el ministeri de Sanitat per a la contenció de la pandèmia de la Covid-19. Les mesures, signades per la consellera de Salut, Alba Vergés, inclouen la prohibició de fumar a la via pública quan no es pugui respectar una distància interpersonal d'almenys dos metres, que també s'aplica a qualsevol dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, catximbes o assimilats.

També estableix que les activitats d'hoteleria i restauració hauran de tancar abans de la una de la matinada, sense que puguin admetre nous clients abans de la mitjanit. 

Hotels, restaurants, terrasses, bars i guinguetes també hauran de garantir la distància d'un metre i mig tant en el servei de barra com entre les taules o agrupacions de taules, que no podran superar les 10 persones. De fet, el document inclou a més la recomanació de limitar les trobades socials a un màxim de 10 persones. 

Els experts aplaudeixen les noves mesures

El president del Consell General d'Infermeria (CGE), Florentino Pérez Raya, ha dit que el tancament de les discoteques i la prohibició de fumar al carrer és «una grandíssima notícia» que està «totalment en consonància» amb el que fa setmanes que estan demanant.

«El número de contagiats s'ha disparat i era necessari prendre decisions dràstiques que ajudessin a la contenció de la pandèmia», ha exposat en un comunicat. Ha indicat que l'oci nocturn «era un dels grans problemes» perquè «l'ambient pot propiciar que les persones abaixin la guàrdia».

«Ho aplaudim», ha dit pel que fa a la prohibició de fumar, ja que «hi ha evidències» que el virus «es propaga més fàcilment amb el fum del tabac i la seva prohibició reduirà aquesta transmissió». Pérez Raya considera que «són mesures necessàries», però ha demanat responsabilitat i «no abaixar la guàrdia» a la població.