Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Progressos en la vacuna del coronavirus.

Revelen els dos factors clau que augmenten el risc de morir per coronavirus

En l'estudi hi han participat més de 500 professionals sanitaris d'arreu d'Espanya

Progressos en la vacuna del coronavirus.
En l'estudi hi han participat més de 500 professionals sanitaris procedents de 127 centres hospitalaris | EP
 

Fins ara els metges havien detectat alguns factors de risc comuns en la mort per Covid-19. Però els avenços de les investigacions permeten saber amb més exactitud quins són els factors claus, i això és el que revela l’estudi «Covid19@Spain» de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (SEIMC).

Es tracta d’una investigació a gran escala en la qual han participat més de 500 professionals sanitaris de 127 centres hospitalaris diferents, per determinar les característiques clíniques dels pacients de Covid-19 a Espanya i descobrir factors de mort.

L’estudi s’ha realitzat sobre una base de 4.035 malalts de Covid-19, i la conclusió és que l’edat mitjana és de 70 anys i el 25% té més de 80. A més, el 61% eren homes, més del 70% tenia alguna altra malaltia i més del 25% patien almenys tres malalties de base, sent les més habituals la hipertensió, cardiopatia, l’obesitat i l’obstrucció pulmonar crònica (EPOC).

Dades de mortalitat per coronavirus

L’estudi revela la simptomatologia comuna del coronavirus: febre, tos, malestar general i dificultat per respirar. Un de cada tres pacients ingressats va desenvolupar la síndrome de destret respiratori agut: el 18,5% va acabar a l’UCI, i el 15,5% va necessitar respiració mecànica. El 28% dels pacients va morir, una mitjana de 10 dies després d’ingressar a l’hospital.

En els pacients amb destret respiratori, la mortalitat es dispara fins al 59,3%, i en els majors de 80 anys arriba a un 54,7%. Un 49,7% dels pacients amb almenys tres patologies de base van morir, la mateixa xifra que els sotmesos a ventilació mecànica. La mortalitat dels ingressats a l’UCI és del 42,4%.

A les conclusions de l’estudi s’assenyalen fins a 17 variables que augmenten el risc de mort, tot i que la més determinant és l’edat, seguit del sexe. Les característiques clíniques com la dificultat respiratòria, la baixa oxigenació de la sang, el coeficient de limfòcits i la funció renal també s’inclouen dins de les variables. També la presència de malalties subjacents, entre les quals es troben l’obesitat, la hipertensió, la demència, la malaltia neurològica crònica, el càncer i la cirrosi.

Les conclusions: dos factors

Les conclusions de l’estudi aporten llum als factors determinats de la mortalitat del SARS-CoV-2. A banda de les malalties subjacents i altres variables, hi ha dos grans factors associats a un major risc de traspassar per coronavirus: l’edat, per sobre dels 80 anys, i el sexe, masculí.

L’estudi compta amb un Comitè Científic format per més de 500 professionals sanitaris procedents de 127 centres hospitalaris repartits per totes les comunitats autònomes. El Gregorio Marañon, La Paz i l’Infanta Leonor de Madrid, Virgen Macarena i Virgen del Rocio de Sevilla, i el Bellvitge de Barcelona són alguns dels centres. D’altra banda, també participen el Centre Nacional d’Epidemiologia de l’Institut Carlos III i la Fundació SEIMC-GeSIDA.