Per a Josep Maria Vidal, les primeres setmanes com a alcalde de l’Espluga de Francolí han estat intenses. L'equip polític de Som Espluga va obtenir 1.287 vots en les passades eleccions del 26 de maig, amb 7 regidors en el plenari municipal, i amb només un mes i mig al capdavant del consistori, Vidal pot assegurar que s'ha trobat un Ajuntament en un estat força caòtic i que podria estar molt més ben organitzat. En aquest sentit, de cara al setembre el nou batlle anuncia reformulacions d’estructura interna i de personal.
- Quin balanç fa d’aquestes primeres setmanes al capdavant de l’alcaldia?
Aquestes darreres setmanes han servit per situar-nos i fer-nos una idea de la realitat interna del consistori. Hem palpat la realitat del dia a dia i puc assegurar que han estat uns dies molt intensos. A partir d’ara ja ens trobem en disposició de platejar reptes de cara al futur.
- En quina situació s’ha trobat l'equip de Som Espluga l’Ajuntament?
S’ha fet un traspàs, que depenent de la regidoria, ha sigut més correcte o més complet. Es pot dir que hi ha hagut diversos graus de satisfacció en el traspàs i això ha comportat que en algunes àrees hi hagi hagut molta més feina a l’hora d’assumir-la. Per una banda, a nivell administratiu, ens hem trobat un Ajuntament en un estat força caòtic i que podria estar molt més ben organitzat, ja que utilitzant adequadament els recursos que tenim, s’obtindria un millor funcionament. En aquest sentit, de cara al setembre volem començar a reestructurar alguns d’aquests àmbits, sobretot d’estructura i de personal.
Per altra banda, hi ha un tema greu que cal posar en relleu. L’anterior equip de govern no va dur a terme la liquidació de l’exercici de 2018, que hauria d’haver estat enllestida entre els mesos de febrer i març d’enguany. Això ha comportat un seguit de conseqüències, ja que es preveia pagar les obres del carrer Sor Maria Torres amb el romanent de la liquidació del 2018, i com que no s’ha pogut utilitzar, s’han hagut de fer modificacions de crèdit per poder fer front a aquesta despesa. No obstant això, en els propers dies haurem enllestit la liquidació.
- Aquest estiu, quins altres temes hi ha damunt de la taula que requereixen d’una resposta urgent?
Tot just entrar, vam adonar-nos que havia quedat vacant una plaça de vigilant, i davant de la imminència de Sant Joan, la Festa Major i les activitats de l’estiu, calia donar resposta a això i cobrir aquesta plaça. Pel que fa a les piscines, faltava una persona al servei de taquilla o un socorrista. Les obres del carrer Sor Maria Torres també és un dels temes que hem hagut de gestionar amb tots els imprevistos i contratemps que he comentat abans. També hi ha altres temes com la renovació de licitacions en el cas de la neteja dels equipaments municipals, una nova màquina per escombrar, etc.
- Quines són les regidories que en l'actualitat necessiten més impuls o una reformulació?
En les regidories d’Habitatge, de Cultura o Comerç, els plantejaments que ens hem trobat difereixen molt de com els volem enfocar. Des de la regidoria de Comerç, per exemple, considerem que en aquests últims anys s’ha fet molt poca feina i cal donar-hi un nou enfocament. En el cas de Cultura, el traspàs va ser poc correcte i això ha requerit d’un esforç afegit per part de l’actual regidor, l’Enric Mercadé.
- En el ple d’investidura, vostè va fer una crida a la ciutadania a «aixecar l’Espluga». Sota el seu punt de vista, en quin punt es troba la vila després dels anys de gestió de l’anterior govern?
Des de fa molt de temps, a l’Espluga hi ha hagut un desànim col·lectiu i una baixa autoestima envers el poble. Amb totes les oportunitats que té la vila, faltava que el consistori oferís un revulsiu i trenqués amb aquest estat d’ànim popular tan perceptiu. En aquest sentit, des de Som Espluga vam plantejar una campanya en positiu, posant en valor les potencialitats que té l’Espluga, a nivell de patrimoni, de cultura, de gent, de teixit associatiu i fent-ho d’una manera participada.
- Quina valoració fa d’una Festa Major que va començar a gestar-se amb l’anterior govern municipal?
Com he comentat anteriorment, el traspàs de la regidoria de Cultura i Festes va ser complex, en el sentit que l’anterior equip de govern no va fer un programa de Festa Major, sinó un programa electoral. Es van contractar els caps de cartell de les diverses nits de concerts i es van obviar les despeses bàsiques de la programació. Això ha fet que s’hagin hagut d’invertir molts més diners en la Festa Major d’enguany i el que s’hauria d'haver fet és valorar les despeses estructurals i anar completant la programació segons les necessitats.
Una altra percepció que tenim és que les entitats espluguines es miraven amb recel l’Ajuntament, i això ho hem aconseguit revertir. Hem desenvolupat una feina col·lectiva amb el poc marge de maniobra que teníem, i hem reformulat les cercaviles per tal de guanyar en contingut i qualitat. Fruit d’això, les dades de participació en el conjunt d’actes de la Festa Major han augmentat i s’ha vist una afluència major en molts moments. Això es un bon símptoma.
- Com valora la manera de fer oposició de l’anterior equip de govern amb Jordi Torre al capdavant?
Cadascú valora quin tipus d’oposició fa i amb quina finalitat. L’anterior govern municipal ha passat de governar durant 16 anys amb majoria, a tindre una diferència de 4 regidors i 900 vots respecte a la primera llista. Això demostra que alguna cosa no s’ha fet bé, i si jo estigués en el seu lloc, m’identificaria com un dels principals responsables d’aquests resultats i assimilaria en quina situació em trobo, reestructurant l’equip i amb les modificacions oportunes.
- En diverses ocasions vostè ha dit que el govern de l’Espluga, a part de treballar per municipi, també té la vista posada en la comarca. Quins són els reptes en aquest àmbit?
Tenim una comarca molt desigual, amb una capital com Montblanc que té el pes industrial, i dues poblacions que demogràficament destaquen com són Santa Coloma de Queralt i l’Espluga de Francolí, però molt diferents entre si. També hi ha un seguit de pobles petits i micropobles que formen la majoria de municipis de la Conca. Per tant, hi ha moltes realitats diferents i des de l’Espluga creiem que s’ha d’ajudar en el lideratge comarcal, ja que al nostre municipi tenim molt de patrimoni i una gran cultura de l’associacionisme. En aquest sentit, l’Espluga es pot erigir com a capital cultural i associativa de la Conca de Barberà.
- Per últim, on anirà de vacances l’alcalde de l’Espluga?
Com que tinc un casament, ho aprofitaré i passaré uns dies a Madrid i faré una ruta en cotxe per aquella zona.