És impossible entendre el teixit comercial, econòmic i empresarial de l'àrea metropolitana de Tarragona sense parar atenció a la cruïlla entre Vida i Barraquer i l'avinguda Roma. Miguel Ángel González és des de fa cinc anys el gerent del Parc Central, el gran centre comercial de la ciutat des del 1997 i que, a hores d'ara, aconsegueix omplir el 99,8% dels locals als quals fa de paraigua.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Formal i convençut, González considera que les grans superfícies i el petit comerç no se solapen, reivindica l'autoestima de la ciutat i demana un pas més en l'oferta hotelera tarragonina. Avança que aquest 2019 serà un any de rècord i obre la porta a vertebrar «un espai d'experiències» molt més enllà de la cultura de compravenda. TarragonaDigital.com entra, llibreta en mà, en un dels despatxos més desconeguts de la capital.
González: «Parc Central vol ser el millor centre de moda de la Costa Daurada»
— Quin és l'estat de salut del Parc Central de Tarragona?
— La realitat és que en aquests moments tenim un Parc Central francament ben equipat, després de la creació d’una nova planta l’any 2014 i de la reforma del 2017 a les plantes de baix. L'estat de salut és certament bo.
— I el d'ambició?
— Nosaltres tenim clar que volem ser el millor centre de moda de la Costa Daurada, i que treballem en la bona direcció. Cada cop hi ha més marques de referència que només venen amb nosaltres, i això ens confirma que som l’aposta encertada.
— Per què el millor?
— Per evitar la fuga de compradors cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’arribada de tantes marques de qualitat és una eina boníssima per afegir valor a la ciutat i per rebaixar el clima de pessimisme general que acostumem a respirar.
«Aquest 2019 passaran 8 milions de persones pel nostre centre»
— No és nou.
— Tarragona és una ciutat amb un patrimoni excel·lent, amb moltíssim a veure, però amb una gran dificultat per projectar-se al món. Tenim el repte de fer ciutat, i només ho podrem aconseguir entre tots.
— Què hi pot aportar Parc Central?
— Quan Parc Central treballa connectat al seu entorn, Parc Central reinverteix en la nostra ciutat. Amb proveïdors locals, amb llocs de treball per a persones d’aquí. Què podem aportar? Una gran oportunitat d’atraure gent per poder vendre Tarragona com un producte complet a exportar.
— Som lluny d'oferir aquest producte rodó?
— Hi treballem. Oferim un bon turisme cultural, una bona proposta d’oci... la pota que ens falta és la de l’oferta hotelera, on encara tenim molta feina a fer.
— És un llast greu?
— El sector es queixa enguany d’una baixada de turistes i clients, però nosaltres no ho hem notat. Al contrari, ens hem aconseguit consolidar gràcies a l’aposta per la qualitat de quilòmetre zero, amb el supermercat ‘Esclat’, i l’arribada de grans marques com Primark, Inditex o H&M.
— Un bon any, malgrat tot.
— Estem fent els millors resultats des de l’any 2011, gràcies —en especial— a un estiu fabulós. Aquest 2019 passaran 8 milions de persones pel Parc, gairebé un milió més que l’any passat.
«Parc Central no ha de ser un centre comercial que es limiti a la compravenda, sinó un espai d’experiències»
— I què li diu, això?
— Que és un bon moment a mantenir amb una bona cartera de serveis al client. Parc Central no ha de ser un centre comercial que es limiti a la compravenda, sinó un espai d’experiències, un espai on passin coses.
— Què vol dir?
— Treballem en serveis addicionals com les sales de cinema, una nova ludoteca per a la canalla o la instal·lació de carregadors elèctrics als pàrquings. I durant la primera quinzena de novembre organitzarem un cicle de conferències i activitats amb dones científiques, investigadores, i les escoles de la ciutat. Hem d’aspirar a això.
«Els centres comercials i el petit comerç som nínxols de mercat diferents»
— A l'aparcament del centre comercial sempre hi ha hagut amagada una basílica de pedra del segle V.
— Hem començat a treballar amb el MNAT amb l’objectiu de revitalitzar les restes paleocristianes i facilitar que es pugui veure, entendre i valorar la basílica com mereix. És importantíssim que les integrem i valoritzem com el patrimoni col·lectiu que són.
— Els centres comercials poden conviure amb les botigues petites?
— Hem d’entendre que som nínxols de mercat diferents: a Parc Central no abastem el comerç detallista que ofereixen els petits establiments. Però sí que noto que el petit comerç de Tarragona està molt fraccionat, quan totes les ciutats d’èxit neixen amb un model molt més cohesionat que el de Tarragona.
— I amb el comerç on-line?
— L’experiència de compra, de tocar el producte, serà sempre presencial. Però hem d’aprendre a conviure amb el comerç on-line, que té molt camí per recórrer. El model de compra presencial i l’on-line estan destinats a conviure.