Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pau Palau, al Balcó del Mediterrani de Tarragona.

Pau Palau (ERC Tarragona): «No hi ha cap motiu perquè la gent discapacitada no faci política»

Junts per Tarragona i ERC han comptat amb dues persones amb discapacitat a les seves llistes electorals| Els republicans han donat l’oportunitat al jove Pau Palau

Pau Palau ha ocupat el número 17 de la llista d'ERC a les municipals de Tarragona.
Pau Palau ha ocupat el número 17 de la llista d'ERC a les municipals de Tarragona. | Àngel Ullate

 

Segons l’Idescat, l’institut d'estadística de Catalunya, a la comarca del Tarragonès hi havia l'any 2017 18.941 persones amb una discapacitat reconeguda, sigui física o intel·lectual. Són ben conegudes les diferents associacions de la zona que donen serveis i suport, a les persones que han de viure, dia a dia, amb aquesta mena de dificultats.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Però si la presència d’entitats que treballen en el tercer sector, en l’àmbit social, és habitual a la ciutat de Tarragona no ho és tant que aquests discapacitats facin un pas endavant en terrenys tan complicats com pot ser la política.  Aquestes passades eleccions municipals dues formacions portaven, a les seves llistes, a dues persones amb seriosos problemes físics: Eli Flores, veïna del barri del Port de Tarragona, amb Junts per Tarragona, i Pau Palau, amb ERC Tarragona.

En Pau té una discapacitat reconeguda del 65%. Té 24 anys i pateix una cardiopatia congènita: «em costen fer algunes físiques però m’esforço. M’hauria d’esforçar molt més, això sí!» Des de finals d’estiu de l’any passat, «començaments de tardor», en Pau s’ha afiliat a Esquerra Republicana de Catalunya.  La seva passió és la política, «i el periodisme, els periodistes em feu sentir enveja sana». És soci del Nàstic, «el nou mil i escaig», i molt vinculat a entitats com Òmnium o l’Assemblea Nacional Catalana.

«A la URV ens han ensenyat a ser millors persones, ens han preparat per a l’endemà»

— Pau, tu ets una persona molt activa i molt coneguda a la ciutat, tot just has acabat ara el curs de l’Inserlab (curs d’orientació professional per a la inserció sociolaboral). Explica’ns què és?

  

Es tracta d’un curs pioner gestionat per la Fundació Once amb el suport de fons europeus i que imparteix la Universitat Rovira i Virgili. És un curs per a persones amb discapacitat cognitiva, que ha durat sis mesos, i ens hem graduat aquest passat sis de juny. Animo a tothom a apuntar-se al curs.

— Què has après del teu pas per la universitat? T’agradaria continuar estudiant?

  

Ens ensenyen per l’endemà, ens preparen perquè siguem millors persones i puguem tenir un futur.I pel que fa a seguir estudiant… Doncs a mi sempre m’ha cridat molt el periodisme, els periodistes sempre m’heu fet enveja sana, feu sentir còmode a la gent.

«Vaig ser pioner amb la moció sobre la Síndrome de Williams»

— El passat 15 de febrer d’enguany, l’Ajuntament de Tarragona va aprobar una moció institucional de suport als afectats per la síndrome de Williams-Beuren, una malaltia genètica. Quina relació has tingut amb aquesta iniciativa?

Vaig ser pioner, conjuntament amb la meva amiga, la Judith. La Judith, amb qui hem crescut junts, ens coneixem des de petits, pateix aquesta malaltia i volia que les institucions públiques li fessin més cas, en l'àmbit local. La Judith demanava més suport institucional i no el rebia. Va enviar una carta a Ballesteros qui, ara com ara, encara no li ha respost. És un gest molt lleig per part....

— Sé que t’agrada molt la política i ja hi arribarem, tranquil, però de moment continuem amb el tema de la moció. Què cercàveu?

  

Visibilitat. La Judith té un canal de Youtube on explica què és la seva malaltia però amb la moció volíem també visibilitat institucional i ens va donar suport el grup municipal d’ERC del consistori tarragoní.

Imatge de l'entrevista amb en Pau Palau, a tocar del balcó del Mediterrani.
Imatge de l'entrevista amb en Pau Palau, a tocar del Balcó del Mediterrani | Àngel Ullate

 

«A mi m’agrada Tarragona i això va ser el detonant per entrar en política»

— Has sigut candidat a les municipals amb ERC. Per què has entrat en política i per què amb ERC?

  

Sí, he ocupat el número 17. Suposo que com que sóc una persona activa dins la ciutat, m’agrada el món local, el món municipal i m’agrada Tarragona, doncs això va ser el detonant per entrar en política. Per concordar amb la meva manera de pensar, jo sóc independentista.

— Per què creus que no hi ha més gent discapacitada fent política?

No hi ha cap motiu perquè la gent discapacitada no faci política. A mi, d’aquest món, m’agrada el contacte humà amb la gent...

— M’has demanat abans si podies dir alguna cosa sobre el judici als polítics catalans. Endavant…

— És una vergonya. M’haig de treure el barret davant els presos perquè la seva fortalesa és brutal. A mi no m’agradaria estar al seu lloc, no seria una persona tan forta com ells. I vull dir, també, que no els jutjaven a ells només, ens jutjaven a dos milions de catalans i catalanes, un judici a la democràcia...

— Moltes gràcies Pau…

  

— Espera, vull dir una cosa abans d’acabar. Vull donar les gràcies a tota la gent de Tarragona que ha votat canvi i també vull donar les gràcies a les dones republicanes d’ERC, sense elles ERC no seria el mateix i s’ha de reconèixer la gran tasca que fa la dona en política.

Pau Palau, al Balcó del Mediterrani de Tarragona.
Pau Palau, al Balcó del Mediterrani de Tarragona. | Àngel Ullate