El passat dissabte, 15 de juny, Pau Ricomà (ERC) era elegit, per la majoria absoluta del ple de l’Ajuntament de Tarragona, alcalde de la ciutat. La notícia era doblement històrica: primer, perquè feia 80 anys que els republicans no tenien l’alcaldia i segon perquè Ricomà posava punt final a 12 anys dels socialistes manant a la plaça de la Font.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Ricomà i el seu equip encaren aquests primers dies amb moltes ganes però conscients de la magnitud de l’empresa que tenen entre mans. Té clar que vol que el seu mandat estigui definit per un concepte, «transformació»; considera que al seu govern, govern de coalició amb En Comú Podem, «estem rodejats de dones i homes forts. Tots som necessaris»; no tanca la porta a treure, «en règim de concessió», l’Anella Mediterrània; i assegura que «mirarem què ha passat amb el Teatre Tarragona i demanarem responsabilitats». TarragonaDigital ha parlat amb el nou alcalde de Tarragona.
«Per molt que paguem, la ciutat no la veiem tan neta»
— Alcalde, acaba d’arribar i són molts els temes que hi ha sobre la taula. Comencem per polítiques amb rellevància ciutadana. Quines propostes tenen per fer front a la problemàtica de la neteja a la ciutat?
— S’ha de fer una diagnosi clara a partir de la convicció que, per molt que paguem, la ciutat no la veiem tan neta. El primer pas és saber què està fallant.
— Un dels temes estrella de la passada campanya electoral va ser l’anunci, per part del PSC, d’implementar a Tarragona el bus gratuït pels empadronats a la ciutat. És viable? Què comporta per l’Empresa Municipal de Transports l’augment de freqüències dels autobusos que heu marcat com a prioritat?
— En una ciutat com la nostra, que té un endeutament de prop del 100%; que té els equipaments culturals i esportius en la situació en la qual els té; que té un parc d’habitatges molt deteriorat, doncs no és possible pensar a augmentar l’aportació municipal, que ara està en nou milions d’euros, per cobrir el dèficit dels autobusos. I l’objectiu d’augmentar freqüències és un objectiu de mandat. Tenim clar que alguna cosa falla quan per anar de Sant Pere i Sant Pau a Bonavista trigues una hora en autobús i set minuts en cotxe. Alguna cosa falla i s’ha d’arreglar.
— Parlem de mobilitat. Defineixi la seva política, la política del seu govern, a grans trets, en aquest àmbit. Per cert, tenen previst abaixar el preu dels aparcaments municipals?
— La mobilitat s’ha d’estudiar en el seu conjunt, deixeu-nos fer que només fa 48 hores que hem arribat (l’entrevista es va fer aquest dimecres 19 de juny) i sembla que faci moltes setmanes. Sí que podem dir que volem una mobilitat molt més sostenible, una mobilitat on l'última de les prioritats sigui el vehicle personal i on la ciutat sigui de les persones.
«L’Ajuntament ha d’aportar al petit comerç un urbanisme molt més amable»
— Aquesta setmana s’ha conegut que a finals de mes abaixarà la persiana, definitivament, Discos Arsis. És una altra baixa històrica que se suma a les que, els darrers mesos, està patint el centre de la ciutat, com ara la Llibreria La Rambla o la pastisseria Sanromà. Quines mesures proposen per revitalitzar el centre?
— Ens sap molt de greu perquè amb el seu tancament notes que es perd alguna cosa important. Discos Arsis està emplaçada en la futura Illa Corsini que ens sembla que és una idea interessant a desenvolupar. Ara bé, també crec que només una actuació urbanística d’augmentar les illes de vianants és insuficient. Cal un pla dinamitzador, que sorgeixi del coneixement dels comerciants dels carrers i d’experts en revertir situacions d’aquesta mena. L’Ajuntament també ha d’aportar un urbanisme molt més amable, que doni gust passejar per la ciutat i anar a comprar.
— Una de les peticions que us va fer Junts per Tarragona per votar-vos com alcalde al ple de constitució era la policia de barri. Com penseu fer-ho viable, sent conscients que vosaltres també ho portàveu al programa?
— Aquesta és una ciutat que troba a faltar la policia a prop de casa, la policia fent una feina preventiva, una feina que estaria integrada, a més a més, en els nostres consells de districtes. Tenim una ciutat amb realitats molt diferents on les necessitats de seguretat de llocs de molta densitat poblacional, com el centre, no són les mateixes que Llevant o Ponent. Hem de tenir estratègies diferents per cada una de les zones de Tarragona, donades les seves característiques.
— Ara que parla dels consells de districte, una de les seves principals propostes, aprofito per preguntar-li què són? Quina vinculació tindran els consells de districte amb l’Ajuntament? Són més burocràcia?
— No, no són més burocràcia, no hi ha contractació de ningú, no hi ha cap element extra. Els consells de districte, llur funcionament ve marcat per la llei, serà un òrgan consultiu que posarà en diàleg la ciutadania amb l’Ajuntament i l’Ajuntament haurà de respondre de manera formal.
«Les alternatives a l’oci nocturn no han de passar per la salut de les persones»
— Com alcalde us heu quedat la competència de festes. És possible la convivència entre les festes i el descans dels veïns?
— Ho hem d’intentar. Tots sabem la riquesa que suposa el component cultural popular de les festes, ara bé, no podem convertir zones habitades en zones lúdiques, zones d’oci. No podem fer un Port Aventura en un carrer estret on hi viu gent. Hem de cercar alternatives per l’oci nocturn però no han de passar, de cap manera, per la salut de les persones.
— Veure’m Santa Tecla descentralitzada, Santa Tecla als barris?
— A mi em sembla més important, encara, veure la cultura descentralitzada, durant tot l’any, als barris.
— Quina solució proposeu pels teatres de titularitat pública de Tarragona?
— Primer de tot, manteniment, inversió. No potser que no hi hagi manteniment dels espais que ho necessiten i, en el cas concret del Teatre Tarragona, hem de mirar què ha passat i, evidentment, demanarem responsabilitats.
«Volem ser rigorosos i només el temps dirà si trobem quelcom a l’auditoria de Tarragona 2017»
— El Patronat Municipal d’Esports pot assumir, econòmicament, la gestió pública de l’Anella Mediterrània, del llegat dels Jocs?
— Hi ha una part de gestió que és purament esportiva i que consisteix en el fet que la zona funcioni bé, que la gent se la faci seva i hi participi. Hi ha una altra part, que és la de l’explotació comercial, que ha de servir per fer sostenible, tant com es pugui, aquest espai. L’explotació comercial, en règim de concessió, o com sigui, es podria articular perfectament a través de l’Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic.
— Què espereu trobar a les auditories que heu anunciat que demanareu i, en concret, a la de Tarragona 2017?
— No tinc ganes de trobar res. Ara bé, ho hem de mirar, hem de ser rigorosos, perquè ens sembla que és un deure i el temps dirà si hem trobat quelcom. No vull anticipar cap situació.
«La imatge exterior de l’Ajuntament dirà allò que decideixi la majoria del ple municipal»
— Li haig de preguntar pel tema dels llaços, quan ho portaran al ple? Després de la sentència del Tribunal Suprem?
— Nosaltres hem dit que el ple ho decidirà, no he dit que ho portés jo al ple, ho pot portar qualsevol. Personalment ara que sóc alcalde faré el mateix que quan no ho era: he visitat als companys tant a les presons d’aquí com a les de Madrid; he estat a Ginebra, visitant Marta Rovira; he assistit a manifestacions i he fet intervencions públiques...En aquest sentit actuaré exactament igual però també tinc clar que, la imatge exterior de l’Ajuntament dirà allò que decideixi la majoria del ple municipal.
— Com ha d’exercir la seva capitalitat Tarragona?
— Nosaltres som defensors de l’àrea metropolitana. Com a ciutat som relativament petita però estem dins una àrea d’influència molt potent que és l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona. Estem en una zona amb un alt nombre de població i amb un teixit econòmic molt potent i molt diversificat. Apostem per sumar sinergies i, en una societat en xarxa, ser un node que brilli amb força perquè això pot portar un futur d’estabilitat per la nostra gent.