L'Exèrcit espanyol s'ha traslladat a Lepe (Huelva) per estudiar la instal·lació que hi ha instal·lada al municipi per tal de prevenir contagis entre els temporers. Ha estat el Ministeri de Defensa el que ha enviat a l'Exèrcit de Terra perquè estudiï instal·lar un campament de tendes, lliteres i material d'habitabilitat, segons detalla Europa Press.
En concret, es tracta de l'Agrupació de Suport Logístic (AALOG 21 Sevilla), la qual s'ha desplaçat a Lepe. L'objectiu d'aquest grup de l'exèrcit és prevenir els contagis en els assentaments que tenen condicions precàries. A part d'aquestes condicions precàries, se li ha de sumar que han patit diversos incendis en els últims dies; això ha fet que el nivell de precarietat sigui més alt.
Militars de l' # EjércitodeTierra@CGFLO_ET es desplacen a #Lepe#Huelva per al reconeixement previ de muntatge d'instal·lacions que alberguin personal, en previsió de possibles contagis per # COVID19 . # SomostuEjército ?? pic.twitter.com/dg6WU2s5Wf
- @EjercitoTierra ?? (@EjercitoTierra) July 25, 2020
Aquesta decisió ha estat sol·licitada per la Delegació del govern espanyol i transmesa al Ministeri de Defensa perquè l'aprovi. A Albalate (Terol) ja es va dur a terme aquest tipus d'actuació. L'exèrcit va ser enviat pel Ministeri de Defensa, per tal d'evitar contagis de coronavirus. Van ser un total de 30 militars els que van donar suport a Albalate.
Els temporers i els brots de coronavirus
La part de la població que es dedica a la recollida de fruita al camp ha patit diversos brots de coronavirus a Aragó i Lleida. Segons expliquen les autoritats, aquests contagis es podrien produir, en general, a causa dels desplaçaments i l'allotjament compartit.
Per la seva banda, Emilio Terrón, responsable de sector agrari i manipulat hortofructícola del sindicat UGT-FICA, ha explicat per al medi 'Efeagro Terrón' que el problema es deu als «assentaments sense higiene» en què es troben els treballadors. «En aquestes condicions, el coronavirus hi és, en la seva màxima expressió» continua explicant.
El responsable de fruita d'os d'Asaja a Lleida, Pere Roque, segons explica el medi 'El Confindencial', denuncia que els sindicats han de «denunciar qui toqui». És a dir, «que diguin qui són, però que no generalitzin». Pere Roque també explica que les infeccions es deuen a la vida social que porten els treballadors, ja que, els que treballen sota els afiliats d'Asaja «estan legalment contractats». A més, també subratlla que se segueixen les mesures higièniques i sanitàries.
La Comissió Europea insta que es prenguin mesures
Osvald Esteve, responsable de la fruita de COAG (Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders), explica que s'han de regularitzar les persones que no tenen els papers en regla: «Un problema que succeeix any rere any». «Ara un agricultor, que treballa amb preus mínims, no es juga la viabilitat de la campanya per donar feina a aquests treballadors sense papers» explica Esteve.
D'altra banda, Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha demanat a l'administració que es facilitin allotjaments dignes als treballadors. Fa tot just uns dies, la Comissió Europea va demanar a tots els països de la Unió Europea que es prenguessin les mesures necessàries per proporcionar unes condicions i un estil de vida digne per als temporers.