Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ciutadans passejant per Via Laietana amb distància de seguretat pel coronavirus, tallada al trànsit, 23/05/2020

Un epidemiòleg català assenyala un canvi sobtat amb el coronavirus: No hi haurà onades sinó una altra cosa

Tornar seria un fracàs col·lectiu inacceptable però pot succeir segons el doctor Antoni Plasència

Ciutadans passejant per una avinguda a Barcelona
Les mesures de seguretat seran essencials per evitar una segona onada | Catalunya Diari

Després de setmanes d'incertesa en què planejava la idea d'una segona onada de contagis com una cosa que els científics donaven per fet, a poc a poc es va dissipant un horitzó més optimista. Molts experts veuen factible una convivència més o menys normal amb la Covid-19 sense un creixement exponencial dels contagis com al març.

L'epidemiòleg Antoni Plasència, que forma part del comitè d'experts que assessora el govern, creu que l'escenari més possible és que es produeixin brots localitzats i no una segona onada com es temia. Això, sempre que es mantingui la detecció ràpida de casos i la població respecti les mesures.

Plasència és el director de l'Institut de Salut  Global deBarcelona i metge consultor de l'Hospital Clínic, a més d'haver estat director general de Salut Pública del govern català des del 2004 al 2011. En la seva opinió estem més preparats pel futur, però adverteix que l'epidèmia pot tornar si els ciutadans no són responsables i solidaris. El doctor avisa: «Sabem algunes coses del virus, que segueix circulant, que gairebé el 95% de la població espanyola no té immunitat en aquest moment, i per tant l'escenari és que seguirà circulant i la seva missió en la vida és buscar gent susceptible que no tingui defenses, multiplicar-se i estendre's».

El doctor és prudent i no s'atreveix a donar un pronòstic clar sobre què passarà a la tardor, però veu possible que hi hagi una recrudescència que no necessàriament passa per una segona onada, sinó que pot plantejar un escenari molt diferent. En tot cas, diu, cal estar preparats per poder respondre. 

Si el control de nous brots es fa amb rapidesa i de manera sistemàtica, més que un gran incendi tindrem petits focus. «Estem posant tots de la nostra part perquè no pugui passar, perquè no sigui una onada excepcional i de desbordament a tots els nivells sinó una cosa més focalitzada», diu aquest metge.

Cal conscienciar els joves

Antonio Plasència avisa que encara hi ha massa coses que no se saben sobre el virus, no obstant això, també  advoca per un model de mobilitat menys restrictiu que permeti reactivar el turisme. La clau de tot està, segons diu, en què es mantingui la capacitat de detecció de focus i en la resposta ràpida.

I és clar, també en la responsabilitat de la gent. «Ara som tots, la idea és que posem de la nostra part, no només els que estem a primera línia», diu, i advoca per «traslladar el concepte d'herois dels sanitaris a tots els ciutadans com a éssers responsables i solidaris amb els més vulnerables». En aquest sentit, posa l'èmfasi en els joves, ja que aquests no se senten tan amenaçats i corren el risc d'infravalorar el perill i oblidar-se ràpidament del que hem passat. Per això proposa fer campanyes d'informació dirigides a ells.

Tota prudència és poca per evitar els contagis, diu aquest expert, i veu el moviment entre províncies i l'arribada del turisme internacional com a reptes fonamentals per al futur de la pandèmia. El seu consell és que hi hagi acords entre països, i anar facilitant la mobilitat entre països amb situacions epidemiològiques similars. El turisme tindrà aspectes diferents durant un temps, diu, però ha d'anar més enllà del model restrictiu aplicat fins ara.