La viròloga del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa del CSIC, Margarita del Val, tot un referent a Espanya en la lluita contra el coronavirus amb més de tres dècades d'investigacions, dona per fet que hi haurà una nova onada de la pandèmia de la Covid-19 i avisa que «si el comportament no és l'adequat» pot arribar al juny. Ho ha dit en declaracions a TV3, on ha explicat que el principal problema és que els brots no puguin ser controlats i s'elevin a nous contagis.
L'experta del CSIC reconeix que no saben quan serà però compta que hi haurà una nova onada, sense descartar tampoc que sigui a l'estiu. «Vam reaccionar molt tard a la primera onada, pràcticament tots els països», ha indicat la doctora del Val. En aquest sentit, ha assenyalat que «vam tenir quinze dies de retard» i es va col·lapsar la sanitat i que ara «depèn de nosaltres» que aquesta onada sigui més suau. Malgrat això, ha alertat que «hi haurà persones que moriran».
Crida a la responsabilitat
Segons Margarita del Val, la població ho està fent bastant bé encara que «hi ha excepcions que tenen conseqüències i això és un problema». «S'ha de cridar a la responsabilitat perquè depèn de nosaltres. Hi ha comportaments que poden causar brots», ha avisat del Val. «El problema no és que jo em contagiï, sinó que sigui un vehicle de contagi. Aquest és el problema fonamental, això ho hem de recordar. Contagiarem les persones més properes a nosaltres», ha recordat la doctora, qui ha demanat que s'ha de ser conscient d'això.
De fet, ha assenyalat que les persones que han passat la malaltia també han de prendre mesures, perquè potser no la poden agafar però sí encomanar-la a altres: «Qui tingui anticossos no sap si encara té una infecció activa i per tant contagia». «Recordem que el més important és que nosaltres no contagiem els altres. I tampoc una persona que té anticossos sap si s'ha infectat de manera totalment silent, té el virus després d'haver donat negatiu fa unes setmanes i seguir contagiant», ha afegit.
«La poca variabilitat del virus és bona per a la vacuna»
Segons del Val, «la poca variabilitat del virus és bona per a la vacuna» i és que pot tenir altres problemes però de variabilitat no. Per exemple, ha assenyalat que altres malalties com la grip, l'hepatitis C o el VIH són més variables i per tant més perilloses. Per tot plegat, ha recordat que «estem gairebé a la casella de sortida» i que «sabem el que està passant però hem de tenir molta responsabilitat».