Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona malalta a l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid

Els epidemiòlegs alerten: La quarta onada podria estar començant a Espanya

Els experts destaquen que la velocitat de reproducció de virus ja puja de nou

Una persona malalta a l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid
Els experts ja veuen una possible quarta onada. | Europa Press

Experts epidemiòlegs han alertat que la quarta onada podria haver començat ja a Espanya, o estar molt a prop de fer-ho en funció dels diferents territoris, tenint en compte un dels índexs més importants per mesurar l'estat de la pandèmia: l'Rt. El nombre Rt és la velocitat de reproducció del virus en una societat o grup de persones, un derivat de l'R0, que és la capacitat que té el propi virus de transmetre dins d'un grup de persones. Així, si la Rt és igual a 1, vol dir que la pandèmia està estable; si és inferior a 1, vol dir que la pandèmia decreix; i si és superior a 1, vol dir que la pandèmia creix.

En definitiva, l'Rt indica a quanta gent infecta una persona positiva, per tant, si un contagiat contagia més d'una persona, el virus s'expandeix. Fins ara, el descens de contagis continu des de finals de gener havia deixat una Rt per sota d'1, cosa que era bon senyal per evitar la quarta onada, però amb l'estancament de la davallada, els experts han començat a veure que aquest nombre comença a créixer. Joan Carles March, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, creu que estem arribant gairebé al topall del descens, ja que l'aixecament de les mesures i restriccions impedeix que es baixi més, i insisteix que si volem assolir la incidència de 50 casos que Sanitat persegueix —actualment és de 132 casos— no es poden aixecar les restriccions.

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos López Hoyos, coincideix en fer la mateixa valoració i creu que la qüestió no és si tornarem a pujar els contagis, sinó quan. Tot i així, López confia que la nova onada sigui menys nociva que la de gener, però insisteix que fins que no estiguem tots vacunats la situació no podrà donar-se per controlada. Rafael Bengoa, exdirector del Sistema de Salut de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i exconseller de Sanitat del govern basc, exposa que Espanya és un dels països més permissius respecte a les restriccions, i d'això s'aprofita el virus per tornar a augmentar la seva transmissió. Segons explica, els índexs ja mostren que el virus està a punt de tornar a guanyar la batalla i tornar-se a estendre, i creu que estem a temps de parar-lo si mantenim les restriccions.

El descens de casos s'estanca a Espanya

La veritat és que la baixada de casos a Espanya porta diversos dies d'estancament, on cada dia baixa, però cada dia menys que l'anterior, una situació que comença a preocupar davant la incapacitat d'arribar al llindar de 50 casos que cerca Sanitat, i que deixaria a Espanya amb un risc 'baix' de transmissió del coronavirus. Actualment només Extremadura està per sota d'aquesta xifra, i ja ha mostrat senyals de la dificultat que seria mantenir-se aquí. Balears i la Comunitat Valenciana també són a prop, però la resta de regions encara tenen camí per endavant. El problema és que el descens és cada vegada més lent, i en algunes regions fins i tot s'han observat tímides pujades.

Això no vol dir que la quarta onada es dispari ja, però si no es controla la transmissió i se segueixen relaxant les mesures restrictives, hi ha el perill que la velocitat de transmissió, la Rt, torni a posar-se per sobre d'1. A partir d'aquest moment, l'expansió de casos tornaria a ser exponencial, amb un malalt contagiant més d'una persona, cosa que ens col·locaria de ple en la quarta onada. Els experts insisteixen a mantenir les restriccions com a mínim fins a Setmana Santa, per evitar el que va passar per Nadal, però les autonomies ja estan desescalant. Com més trigui a arribar el repunt de casos, més població vacunada hi haurà, i per tant, menys camí tindrà el virus per recórrer.