Imatge d'unes mascaretes.

Els epidemiòlegs avisen: les mascaretes podrien tornar molt aviat

La incidència augmenta després de Setmana Santa i els experts demanen prudència

Fa uns dies el Govern aprovava una nova mesura que eliminava l'obligatorietat de portar mascareta als espais tancats. Ara la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) adverteix que les mascaretes podrien no desaparèixer del tot.

I és que quan estàvem tan a prop de la normalitat d'abans de la pandèmia, la realitat és que tot podria fer marxa enrere en qüestió de dies.

Després d'un augment de 108 punts en la incidència durant les vacances de Setmana Santa, segons les dades aportades pel Ministeri de Sanitat, no es descarta que en un futur pròxim pugui tornar a ser obligatòria a tots els interiors.

Després d'un sobtat creixement de la pressió hospitalària, els epidemiòlegs adverteixen que «la pandèmia encara no s'ha acabat».

Persones amb mascaretes i equipatge
La mascareta per als espais interiors deixava de ser obligatòria el passat 20 d'abril | Europa Press

Tot i la supressió de l'obligatorietat de portar mascareta a interiors i el canvi de protocol pel que fa als contagis per COVID-19, la SEE ha estat clara. Ha explicat al seu últim comunicat que no descarta que «la mascareta pugui tornar a ser obligatòria si la situació epidemiològica empitjora». I avisen que aquesta situació ja s'ha donat a altres països.

La mascareta i el teletreball, recomanats pels experts

La societat mèdica ha presentat un document com a guia pràctica després de la nova estratègia de vigilància i control de la malaltia per part del Govern. Es tracta d'unes recomanacions que inclouen l'ús de la mascareta als espais tancats.

Sense canvis en l'ús de la mascareta a Espanya
Els contagis han augmentat després de Setmana Santa | GTRES

Consideren també «molt recomanable» el seu ús quan ens trobem a aglomeracions o esdeveniments multitudinaris, llocs on no es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres o que no hi hagi una ventilació adequada.

De fet, la ventilació als interiors seria una de les mesures que ajudarien a frenar l'expansió del virus entre la població.

A més, demanen a la població que es vacuni de la tercera dosi de reforç per evitar desenvolupar un possible cas greu de COVID-19. «La vacuna continua sent la principal arma per evitar complicacions derivades de la infecció per coronavirus», recorden.

En cas de mostrar símptomes compatibles amb la covid-19 o d'infecció respiratòria aguda, els experts recomanen teletreballar. I si això no fos possible o la situació empitjorés, caldria sol·licitar la baixa laboral o utilitzar la mascareta diàriament al lloc de treball, a més de mantenir la distància de seguretat i evitar tenir contacte amb les persones més vulnerables a la malaltia.

Imatge d'una persona teletreballant.
Els experts recomanen el teletreball si es presenten símptomes compatibles amb el virus | PIXABAY

D'altra banda, quan les reunions familiars o amb amics es facin en espais interiors, sobretot si són persones vulnerables o de risc, s'aconsella usar la mascareta. «La població general juga un paper fonamental en la protecció dels més vulnerables», expliquen els epidemiòlegs.

A més, recorden que durant els últims mesos s'ha pogut demostrar que és molt eficaç per frenar la transmissió del virus.